Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна бере първи плодове от операция "Курск" (ОБЗОР - ВИДЕО)

08 август 2024, 09:26 часа • 8888 прочитания

Неочакваната и явно доста дръзка украинска операция, при която части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нахлуха в Курска област, дава първи плодове. Дали това ще окаже по-сериозно влияние в по-дългосрочен аспект, предстои да видим.

(КАРТА) Първите впечатления от резултатите от операция "Курск" - за денонощието на 7 август е имало само 96 бойни сблъсъка в Украйна. Вече много седмици бойните сблъсъци бяха минимум над 120 и то само отвреме-навреме, обикновено превишаваха границата от 140-150. Показателно е, че на 6 август бойните сблъсъци бяха 136! Намалението е огромно и няма друго логично обяснение извън случващото се в Курска област: Русия обяви извънредно положение в Курска област

Разбира се, официални данни няма, но в руските военно-пропагандни телеграм канали усилено се дискутира какви руски подкрепления се изпращат в Курска област. Говори се за над 6000 души – 4000 от Белгородска област и части, които досега се намираха при град Вовчанск (Волчанск), както и 2200 души от Купянското направление и Кураховското направление (Угледар). Руски източник твърди, че руски военни, които според руското военно министерство успели да преминат река Жребец при Макеевка, в Луганска област, вече били изтеглени и тръгвали към Курска област – тази информация няма как да се потвърди към момента. Руският сепаратист Егор Гузенко, известен с позивната си Тринадесетия, публикува видеокадри, за които твърди, че са на бойци от ЧВК Вагнер и те отиват в Курска област. Има украински подигравки – дано не са ги докарали чак от Мали: Кървава смърт застигна десетки вагнеровци в Мали (ВИДЕО)

В руското телеграм пространство вече има панически твърдения, че украинците са напреднали вече над 25 километра, че контролират територия от над 300 квадратни километра. Такива изказвания със сигурност звучат прекалено невероятни – в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) цитира няколко от известните руски военно-пропагандни канали – че 45 квадратни километра и 11 села са в украински ръце. Известният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише, че украинската армия контролира западната част на град Суджа (там се намира входната точка и газовата станция за транзит на руски газ през Украйна към Европа). Нещо повече - "Рибар" критикува руското издание "Известия", чието "военно лице" е Александър Сладков, защото публикуват репортажи как украинците не са в Суджа (в ерата на OSINT – анализ на данни от публични източници – и способността да мислим можем само да гадаем защо се прави такъв неумел антикризисен пиар). Украинският военен Станислав Осман, който поддържа телеграм канала "Говорят Снайпер", твърди, че руснаците бомбардирали свои войници с авиационни бомби в Суджа. А "Рибар" смята, че украинската армия иска да пробие до Малая Локна, в посока Лгов и предупреждава, че има украински резерви, които се готвят да влязат в бой.

На този фон, има достатъчно геолокализирани видеокадри, които показват, че украинската армия е успяла да напредне поне 10-12 километра навътре в Курска област. Долните кадри са от Зелени Шляхт (Зелен път) и Новоивановка:

"Вземайки предвид модерното инженерно оборудване, ВСУ ще се укрепят в превзетите населени места. Разбира се, твърде рано е да наричаме случващото се решаваща битка за руската гранична зона и повратна точка в Северния военен окръг, но мащабът на силите и средствата, дислоцирани до руските граници, показва, че този път е малко вероятно това да бъде като с Козинка (бел. ред. - последната преди тези събития украинска атака в Белгородска област: За седмица убихме 651 руски войници и пленихме 37: Пресконференция на руските доброволци (ВИДЕО) - очевидно украинското командване сериозно разчита на някакъв стратегически успех", заключва "Рибар".

Украинската армия наистина отряза важна вражеска линия в Курска област - пътят Рилск - Коренево - Суджа, поне на участъка Зелен път - Свердликово, констатира и украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец и се подиграва на началника на руския генщаб генерал Валерий Герасимов за "подлизурския му доклад" пред Путин. Машовец е категоричен, че руснаците са изненадани и още нямат пълна представа за мащаба на украинската операция. И добавя - за 2 дни ВСУ овладяха толкова територия в Русия, колкото на руската амрия ѝ трябваше да овладее в Харковска област за месец и половина, като даже контролираното от руснаците в Харковска област е по-малко. Украинският експерт е убеден, че Русия ще трябва да изтегли части от други направления на фронта в Украйна, не само от Харковска област, за да се справи. "Струва ми се, че в близко бъдеще ще имаме ново оперативно направление": Чеченски генерал "успокоява": Украинците няма да пленят Курската АЕЦ

Казаното от руския канал и от Машовец се подкрепя и от много видеа, на които се вижда доста голям брой пленени руски войници. От кадрите изглежда, че поне 40-50 руски войници са в украински плен – а украинският телеграм канал "Офицер+" говори за 300 пленени руски войници!

Украинският успех и подигравките към руснаците

Защо Украйна постигна такъв зашеметяващ успех? Руски телеграм канали дискутират, че ВСУ са използвали много добре системи за електронно заглушаване и това е сринало комуникациите на руската армия (ПРИМЕР). Освен това – има обяснения как всъщност по границата между Курска област и украинската област Суми били разположени руски военни части без бронирана техника и без тежко въоръжение, които съответно не са имали с какво да се противопоставят на настъпващите украински танкове и БТР-и. Британският вестник The Telegraph писа и, че руските военни блогъри вече се плашат, че и изтребители F-16 ще вземат участие в подкрепа на ВСУ в Курска област: Ефектът от F-16 в Украйна: Анализ на The Economist (ВИДЕО)

В украинските профили в социалните мрежи е пълно с подигравки заради Курска област. Знаково е ВИДЕО, публикувано от говорителя на украинското командване "Юг" Дмитро Плетенчук. То обаче буквално е едно от най-кротките – има такива подигравки, за които СЕМ би санкционирал която и да е медия, ако ги публикува. Показателно е, че експрезидентът на Руската федерация Дмитрий Медведев пощуря в профила си в Телеграм и поиска Русия да стигне "до Одеса, до Харков, до Днепропетровск, до Николаев, до Киев и след това".

Междувременно, говорителят на американското министерство на отбраната Матю Милър коментира, че това, което Украйна прави във военно отношение във войната, е нейно решение и няма нужда да иска разрешение от никого, като САЩ уважават това и не са променили позицията си за използване на американско оръжие на руска територия – само в рамките на 100 километра и по руски цели, от които се извършват удари по Украйна:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

На фона на случващото се в Курска област, сутрешната сводка на украинския генщаб показа 40 бойни сблъсъка по-малко на дневна база. Най-горещо си остава Покровското направление, но и там има чувствително намаление на руските пехотни атаки – 28, след като обикновено са 40, дори 50 на ден. Освен това, само в още две направления има двуцифрен брой руски пехотни атаки – 12 в Лиманското направление и 11 в Торецкото направление. В Лиманското направление има руски опит да пробие при Макеевка, отвъд река Жребец, но няма достоверни независими данни за успех.

Има обаче данни, които показват, че украинците вземат глътка въздух в най-горещите направления на фронта в Украйна. (КАРТА) В Торецкото направление, в село Ню Йорк украинското знаме се развя на покрива на сградата на местното училище, след като само денонощие по-рано там имаше руско знаме (СНИМКА и КАРТА). Ситуацията в това направление обаче си остава тежка и боевете не спират: Операция "Курск": Куп критики на експерти какво прави ВСУ (ОБЗОР – ВИДЕО)

В Краматорското направление, където на 7 август е имало само 7 руски пехотни атаки, има геолокализирани видеокадри, показващи, че ВСУ нанасят удари с дронове по руски позиции, които са по-назад от досега известното в района на канала "Северски Донец – Донбас" и в района на горския резерват "Ступки Голубовский 2", т.е. на южния фланг:

Геолокализирани видеокадри обаче показват нов руски успех в Покровското направление – руското знаме, вдигнато от руски войници в село Сергеевка. Това вече е недалеч от Гродовка (КАРТА) – там би трябвало да е поредната малко по-силна украинска защитна линия, припомнета си: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес