Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските власти обявиха колко цивилни са останали в Бахмут

07 март 2023, 15:31 часа
Реклама

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук изнесе информация по националната телевизия на 7 март за това колко цивилни са останали в обсадения град Бахмут в Донецка област.

Там се намират по-малко от 4000 цивилни, сред които 38 деца, твърди тя.

Индустриалният град в източната част на страната беше дом на 70 000 души (включително 12 000 деца) преди началото на пълномащабната война на Русия в Украйна.

Покрайнините на Бахмут са превзети от руските сили от началото на март. Градът преживява едни от най-интензивните боеве по време на войната. През последните седем месеца Русия активизира усилията си за превземане на града като част от по-широката си стратегия за придобиване на контрол над целия Донбас.

Доколко това си струва от гледна точка на руснаците и на ЧВК "Вагнер" - CNN анализира, че дори победа ще струва скъпо на Евгений Пригожин и силите на Путин.

В нощното си обръщение на 6 март президентът Володимир Зеленски заяви, че той и висшите командири на украинската армия са взели решение за подсилване на войските, а не за изтегляне от Бахмут. 

Михайло Подоляк - съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, обаче призна, че ВСУ може да се оттегли от Бахмут, за да заеме "по-изгодни позиции". Такова решение все още не е взето, тъй като между военните има спорове по въпроса.

Евгений Пригожин - ръководителят на ЧВК "Вагнер" - за пореден път вдигна аларма, че ако не получи достатъчно боеприпаси от Москва, Бахмут може да се изплъзне на руснаците. Преди това той бе казал, че целият фронт ще падне, ако наемниците му отстъпят от позициите си там.

ОЩЕ: Руският страх къде ще ударят украинците расте (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес