Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските служби спрели провокатори, целящи да превземат парламента (СНИМКИ)

01 юли 2024, 16:27 часа
Реклама

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е задържала група провокатори, които са планирали да предизвикат безредици в Киев и да превземат сградата на Върховната рада (украинския парламент) след Деня на Конституцията.

Реклама

"Материалите от разследването сочат, че групата е била ръководена от съосновател на неправителствена организация, известна от 2015 г. с антиукраинската си дейност (...) Престъпниците са планирали да обявят "свалянето от власт" на настоящото военно и политическо ръководство на Украйна. След това се надяваха да завземат сградата на Върховната рада и да нарушат нейната работа", гласи съобщението на СБУ от 1 юли.

Още: Зеленски: За един украинец умират 6-ма руснаци. Побеждава технологично по-напредналият (ВИДЕО)

Размирици под прикритието на мирен протест

За да съберат нужните хора, организаторите са планирали да организират привидно мирно събрание в центъра на украинската столица.

Повечето от участниците в събитието обаче не знаели за истинските намерения на събирането, т.е. за провокациите. "Престъпниците планираха да разпространят информация за размириците в Киев чрез местни и чуждестранни медийни ресурси. Те са се надявали, че по този начин ще дестабилизират социалната и политическата ситуация в нашата страна в полза на Руската федерация", съобщи СБУ.

Снимката е илюстративна. Източник: СБУ Украйна

Още: Документ на белгородските власти показа как Русия сама продължава да се бомбардира

За осъществяването на престъпния си план главният организатор е привлякъл няколко съучастници - представители на неправителствени организации от Киев, Днипро и други региони. Те са общували помежду си чрез различни комуникационни канали, а ако са се срещали, са го правили в малки групи от по трима души.

СБУ предварително е разкрила незаконните намерения на заподозрените, документирала е подривната им дейност и е задържала организаторите.

По време на претърсванията на жилищата на провокаторите служителите на реда открили оръжия и боеприпаси, мобилни телефони, компютърно оборудване и чернови с доказателства за престъпни действия.

Още: В Украйна загина британски медик доброволец, спасил над 200 войници (СНИМКИ)

Обвиненията

На задържаните са повдигнати обвинения по Наказателния кодекс на Украйна за действия и призиви за действия, насочени към насилствена промяна, сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт. Взето е решение обвиняемите да бъдат задържани под стража като предварителна мярка за неотклонение.

"Разследването продължава, за да се установят всички обстоятелства на престъплението и отговорните лица да бъдат изправени пред съда. Извършителите са заплашени от лишаване от свобода до 10 години с конфискация на имуществото", съобщават украинските служби.

Още: ВИДЕА: Гробище на руска военна техника при Угледар, взривове в окупираните земи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес