Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските дронове, които подчиниха Руския черноморски флот: Отвътре (ВИДЕО)

08 декември 2023, 07:25 часа
Реклама

За пръв път западна медия получи достъп до украинска база с морски дронове – тези оръжия, които накараха Руският черноморски флот да отстъпи от Черно море и да стреля по-отдалеч по цели в Украйна.

Някъде по Днепър

Украинската база е разположена някъде по река Днепър, а в нея има достатъчно дронове и експлозиви, за да бъде унищожен целият Руски черноморски флот. Базата се управлява от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР). Там има три вида морски дронове – а с тях са извършени успешни атаки като тази: Русия евакуира моряци от атакувани с дронове кораби, които уж са непокътнати или като тази: ВИДЕО: Поне един дрон е ударил руския кораб "Иван Хурс"

Един от тези видове морски дронове е Magura V5 - снабден с две камери, инфрачервена оптика, сателитен приемник и двигател с мощност 300 конски сили, който дава възможност да се развие скорост от 45 морски мили в час. В носа му е вградена бойна глава с експлозив от 250 кг.

Още: Нито един руски военен кораб в Черно и Азовско море: Малка пауза на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Друг вид дрон, чието име не се споменава, е с още по-тежък товар от взрив и който може да изстрелва морски мини. Сателитен приемник Starlink е позициониран на гърба на дрона, предавайки сигнала от двете камери към военно разузнавателно звено, което има тесни връзки както с британското, така и с американското разузнаване. Скоростта е 45 морски мили, а дронът стига на 250 мили дистанция.

През август миналата година Великобритания дари 6 безпилотни подводни автономни превозни средства за лов на мини на Украйна - усъвършенствана технология, която може да бъде възпроизведена и внедрена във военни морски дронове, ползвани за атакуващи операции.

В репортажа на The Times изрично се подчертава отдавна известното – именно заради украинския флот от морски дронове беше отворен и търговски коридор през Черно море за кораби, които акостират в украински пристанища. А интервюиран командир от секретната база говори пред британската медия: "Руснаците започнаха да се държат много по-предпазливо в морето. Можем просто да погледнем промените в движението им. Те започнаха да прекарват по-голямата част от времето си по-близо до брега на Крим, правейки курсове само между Севастопол, Феодосия, Керч, Новоросийск (градове в Крим). Те вече не могат да си позволят да плават дълбоко в Черно море толкова свободно, колкото се чувстваха преди да започнем нашата работа".

Още: Голяма част от Руския черноморски флот избяга от Севастопол, украинският търговски коридор работи (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес