Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински командващ: Между членството в НАТО и ядреното оръжие, по-ефективно си остава ядреното оръжие

21 октомври 2024, 18:00 часа • 3503 прочитания

Как боевете в Украйна промениха самата представа за войната и как може да бъде достигната победата в нея споделя майор Максим Жорин, заместник-командирът на едно от най-известните формирования в украинската армия - 3-та бригада.

Жорин започва бойната си кариера още през 2014 г. като доброволец в "Азов" и се издига от редник до командир на полка. От началото на пълномащабната руска инвазия участва във формирането на доброволческия отряд "Азов-Киев", който по-късно става полк със специално предназначение. От 2023 г. е заместник-командир на 3-та щурмова бригада. В обширно интервю той говори за украинските грешки, ядреното оръжие, присъединяването към НАТО, Планът за победа на Зеленски.

Планът за победа на Зеленски? Запада не винаги може да ни помогне

Оценявайки вече огласения План за победа на президента Володимир Зеленски военачалникът казва следното в разговор с журналист на "Фокус":

"Моето лично мнение е, че нямаме право да си създаваме поредната илюзия, че самото съществуване на план може да реши нещо за нас без никакви усилия. Колкото и подробен да е планът, колкото и да е добър, това няма как да се случи. Трябва да разберем, че тази война ще трябва да бъде прекратена по един или друг начин изключително от украинците със собствените ни украински сили."

Жорин подчертава, че има проблеми с доставката на военна техника и оръжия от Запада, но Украйна трябва да концентрира усилията си върху създаването на собствена силна военна промишленост, за да спре да бъде зависима в решенията си от западните партньори.

"Разбира се, трябва да работим за това Запада да помага по-интензивно и да му обясняваме, че освен всичко друго това е и в негов интерес. Но паралелно с това трябва и да приемем, че Запада не винаги ще ни помогне, а и техниката и снарядите му привършват, тяхното производство е ограничено. Трябва да се съсредоточим не само върху исканията към Запада, но и върху създаването на собствен мощен военно-промишлен комплекс, за да произвеждаме собствено оборудване, собствени снаряди, собствени дронове и така да можем да планираме въз основа на нашите собствени сили", посочва майорът.

Още: Само 46 украински военни са избягали след позволен отпуск в чужбина

Русия напредва, защо въобще ще иска да преговаря с нас?

Жорин признава, че въобще не вижда възможност за преговори с Русия. 

"Откъде се създава въобще това впечатление, че Русия на сегашния етап ще иска да преговаря с нас - условия за това аз не виждам." 

"Независимо дали ни харесва или не, истината е, че ситуацията на фронта за нас не е много добра. Руснаците, макар и на голяма цена, успяват да осъществяват плановете си. (...) Можем, разбира се, да се надяваме на каквото си искаме, но руснаците винаги спират там, където ги спрат. И докато могат да се движат, те ще се движат по-дълбоко в нашата територия."

Още: "Когато дойдох на себе си, видях над мен руснаците": Как украински разузнавач се спасил от плен

Грешките на украинската армия

"Украинската армия премина през динамичен път на развитие за кратък период. И днес тя е една от най-силните и опитни армии в света. Нито една армия в света в момента няма опита, който има украинската армия, включително и руската. Това е така, защото всички съвременни бойни средства и технологии се тестват и прилагат тук на бойното поле с украински войници, сержанти и офицери. Така че това е добрата част.

Паралелно с това, имайки целия този опит, всички тези инструменти, понякога ние все още забравяме, че сме различни от руснаците и трябва да се борим по различен начин. Имаме редица грешки на стратегическо, а понякога и на тактическо ниво. (...)

Все още има доста голям брой, например, генерали, които никога през живота си не са виждали фронта. В най-добрия случай са чували експлозиите на много, много километри от тях. И такъв човек просто не разбира обикновени неща, които се случват на бойното поле."

Още: Украйна има сериозни проблеми с качеството на офицерския състав: Защо се стигна дотук?

Ядрените оръжия са за предпочитане пред членството в НАТО

На въпрос на кое би могла да разчита повече Украйна за своята защита - присъединяване към НАТО или разработване отново на ядрени оръжия, Жорин е категоричен:

"На ядрените оръжия. Ядрените оръжия винаги са били, са и ще бъдат най-ефективният инструмент за собствената сигурност. Никакви други гаранции никога няма да заменят нашата собствена сила. Вече видяхме какво стана, когато ни отнеха ядреното оръжие. Обещаха ни сигурност, а къде е тя? Нито една от държавите, които подписаха, че гарантират сигурността ни [не я гарантираха]... Една от тези държави дори ни нападна, а останалите се правят, че това не е истинско нападение, а конфликт, специална военна операция и т.н. Нямаме никакви гаранции за сигурност. Но ако имаме собствени ядрени оръжия, това вече ще означава определени инструменти в ръцете ни, които определено ще ни гарантират сигурността."

"Ако говорим за пълноценен ядрен комплекс, това, разбира се, ще отнеме много години. Но ако говорим за тактически ядрени оръжия, то това е абсолютно възможно да се направи днес. Ние сме запазили интелектуалните си възможности и потенциал. Имаме частична инфраструктура, която също е запазена и трябва да се възстанови. Разбира се, съвременните ядрени оръжия и съвременните ядрени изследвания са различни от тези, на които ние спряхме. Но всичко това може да бъде възстановено и ще стане нашата опорна точка."

Още: Украински боец: Всеки ден губим по едно село, военните са под тотален стрес

Жорин добавя, че е наясно, че това решение не би се харесало на западните партньори. Но по думите му Украйна следва да се ръководи изключително от собствените си национални интереси.

"Трябва да се опираме на нашите национални интереси, а не на националните интереси на други държави. Много е важно да променим този възглед и да поставим на първо място националните си интереси, дори да е малко егоистично в това отношение. Когато чертаем собствените си планове за бъдещето и по отношение на собствената си сигурност, винаги трябва да се базираме преди всичко на нашите национални интереси. Разбира се, вероятно това няма да им хареса много, но това не бива да ни интересува."

Размяна на територии срещу присъединяване на Украйна към НАТО?

Украинският майор не смята, че подобна възможност въобще има смисъл да се обсъжда. 

Още: Над 100 хил. украински военни са напуснали самоволно частите си от 2022 г. насам

"Не мисля, че това е реално. Кой ще реши какви територии да разменим? Ако погледнете картата на DeepState, територията, която е окупирана днес и тази, която ще бъде окупирана утре, може да е съвсем различна."

Освен това, според него, ако Киев се съгласи на подобен ход, това само ще усили апетитите на Русия, които остават насочени към цялата територия на Украйна. Отделно от това той казва: "Не виждам особено горещо желание от страна на НАТО да ни вземе със или без тези територии. За съжаление днес Запада е доста пасивен в позицията си. Той дори проявява известно малодушие и постоянно трепери как ще реагира на това Русия или някой друг.

В същото време врагът ни вече е сформирал пълноценна глобална ос на злото, която включва освен Русия, също и Китай, и Северна Корея. Те са много по-решителни в действията си - нещо, което, за съжаление, днес не е така със Запада. (...) Засега всичко говори за това, че ние сами ще трябва да се справим с проблема, който имаме."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес