Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

15 май 2024, 10:50 часа •
Реклама

След като в началото на април Украйна загатна, че може да поразява цели на над 1000 км от границата навътре в Русия, украински дрон отново достигна до Татарстан. Руското Министерство на отбраната съобщи, че безпилотна машина е била свалена около 7:30 московско време тази сутрин, 15 май, над село Верхний Услон.

Руски медии съобщават, че става дума за „украински тип“ безпилотен летателен апарат. Кадри в социалните мрежи показват пушек, издигащ се от мястото, където се предполага, че дронът е свален. Разстоянието е над 1000 километра от руско-украинската граница.

Затворено въздушно пространство

За всичко това съобщават местни жители. Преди да стане ясно, че има инцидент, прокремълският Телеграм канал Baza съобщи, че въздушното пространство над Казан и Нижнекамск е затворено заради заплаха от въздушно нападение. Летищата в двата града не са функционирали и няколко кацания и излитания на самолети са били забавени.

Припомняме, че именно в Нижнекамск беше един от двата големи украински удара в Татарстан през миналия месец. На 2 април петролна рафинерия на TANECO в града беше поразена от дрон – обектът е на 1300 км от фронтовата линия. Беше поразена технологична инсталация и пламна пожар в едно от най-големите предприятия на Русия, преработващо дневно по 360 000 барела суров петрол.

Още: Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)

Същата сутрин дронове поразиха и общежития в икономическата зона "Алабуга" в Татарстан, където Иран и Русия съвместно произвеждат безпилотни машини "Шахед": Дрон удари зоната в Татарстан, където Русия и Иран правят дронове (ВИДЕО).

В средата на април в Татарстан пак имаше тревога – две затворени летища в субекта на Руската федерация заради поредна заплаха от атака с дронове. Изтекоха и видеокадри как работещи в завод за хеликоптери се евакуират.

Още: Дрон с обсег 3000 км и 300 кг бойна глава: С това ли Украйна порази Татарстан? (СНИМКА)

Удар по горивна база в Ростов - дело на Украйна

В нощта срещу сряда, 15 май, Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна е провело успешна специална операция за унищожаване на горивна база на руснаците в Пролетарския район на Ростовска област. Според източници на УНИАН в специалните служби - операцията по унищожаването е била организирана от специалисти от ГУР и Министерството на отбраната. Обектът е бил използван за военни цели. Че атаката е дело на украинците, потвърждава и Kyiv Independent.

Губернаторът Василий Голубев обяви, че в района на петролната база са станали два взрива. След това, според очевидци, в обекта е възникнал пожар, въпреки че руските власти отричат това, казват източниците на УНИАН. Събеседник от Главното разузнавателно управление също така отбелязва, че службите за спешна помощ все още не могат да се справят с пожара и огънят в съоръжението продължава.

Още: Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес