Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинците не смятат да се оттеглят от Русия: Ето защо

12 август 2024, 21:00 часа • 6953 прочитания

Украинските сили копаят окопи и укрепват позициите си в руската Курска област, което сочи, че нямат намерение да напускат скоро региона. 

Багери са били забелязани и от украинската, и от руската страна на фронта в Курска област, пише Forbes, позовавайки се на източници. Това, че и двете страни укрепват позициите си, не означава, че украинците са приключили с напредването, нито че руснаците не могат да контраатакуват и да изтласкат украинците обратно към границата. Но показва, че на дневен ред е стабилизиране на фронтовата линия и дългосрочна окупация от страна на украинските сили на тази част на Русия.  

Още: Русия твърди, че е загубила 28 селища в Курска област. Украински анализатори отчетоха повече (ВИДЕО и КАРТА)

"Веднага щом врагът вземе лопатите в ръце, след два дни ще бъде толкова трудно да се превземат горските масиви, колкото беше и при Авдеевка", това предупреди руският военен кореспондент Александър Харченко, цитиран от изданието. Той нарече украинските окопи в руския регион "най-лошото нещо, което може да се случи". А при Авдеевка на руснаците им бяха нужни шест месеца, за да отблъснат украинската отбрана оттам – и това им струваше десетки хиляди жертви. При това там руснаците спечелиха битката вероятно само защото украинците останаха без боеприпаси след месеци на забавяне на американската помощ за Украйна, заради политическите караници, инспирирани от Тръмп и републиканците.

В момента украинските сили не изпитват затруднения с боеприпасите, което ще направи изтласкването им от окопите още по-трудно. В същото време Кремъл все още може да организира мощна контраатака, преди украинските сили да успеят да се укрепят. Но руските военни конвои, които са изпратени като подкрепления, са изправени пред атаки от украински разузнавателни групи, дронове и артилерия.

Още: The Economist: Русия не прехвърля толкова много сили в Курска област, колкото украинците биха искали

Украинците вече са разположили над 10 000 войници в Курска област и съседната украинска Сумска област - това са неофициални данни, но се повтарят от някои анализатори. А северната групировка на руските въоръжени сили се опитва да премести от 10 до 11 батальона на фронтовата линия - това са само около 4000 войници. Тези 10 или 11 руски батальона обаче са само началният ешелон. На хартия Северната групировка на въоръжените сили на Русия разполага с 48 000 войници (по план трябва да са до 75 000). Но много от тях са затънали, например, при Вовчанск.

Още: Путин свика съвещание: Изтласкайте врага от Русия (ВИДЕА)

Ако се откаже от опитите си да настъпи във Вовчанск и други градове по фронтовата линия, руската армия може и да прехвърли значителни сили към Курск.

Така че възможно е контраатаката на украинците да цели именно да принуди руснаците да прехвърлят сили от фронта към Курск, спекулира изданието.

Още: Жители на Курск посрещат украинците със "Слава на Украйна" (ВИДЕО)

Още: Евакуирайте се: И губернаторът на Белгород уверен, че руската армия ще се справи (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес