Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

02 август 2024, 12:10 часа • 4902 прочитания

Роднините на Зелимхан Хангошвили (на заглавната снимка) - чеченския полеви командир, убит от Вадим Красиков, - са разочаровани от освобождаването на убиеца. Той бе пуснат на свобода и се върна в Русия след мащабната размяна на затворници със САЩ и Запада, а диктаторът Владимир Путин лично го посрещна.

Още: "Бях сигурен, че ще умра": Сълзи от радост и първи реакции след затворническата размяна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Роднините на жертвата възнегодуват

"Не са изминали и пет години от убийството, а наетият от Путин убиец отново е на свобода", казват близките на Хангошвили.

Вадим Красиков е руски офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ), който излежаваше доживотна присъда в Германия. През февруари тази година се заговори, че той е можело да бъде освободен в затворническа размяна с Алексей Навални, който почина именно през онзи месец в затворническа колония близо до Полярния кръг.

Още: Навални трябваше да бъде освободен до дни срещу руски офицер: Екипът на опозиционера (ВИДЕО)

"Екстрадирането на Красиков, който е осъден на доживотен затвор, от руска страна беше съкрушителна новина за нас. От една страна, ние се радваме, че нечий живот беше спасен. В същото време сме много разочаровани, че изглежда, че в света няма закон, дори в страните, където законът е върховен", пише Deutsche Welle, позовавайки се на адвоката на роднините на Хангошвили.

Още: Русия и Западът с мащабна размяна на затворници в Анкара (ВИДЕО и ПЪЛЕН СПИСЪК)

Противоречия в Германия: Да бъде ли пуснат Красиков, или не?

Германският канцлер Олаф Шолц нарече размяната на Красиков "правилно решение".

Вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на свои източници в германската федерална прокуратура, съобщи, че агенцията е разочарована от решението за екстрадиране на Вадим Красиков в Русия. Германският министър на правосъдието Марко Бушман настояваше за освобождаването на руснака. Федералната прокуратура е била против и е настоявала помилването да бъде одобрено от президента на Германия, предава беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Според прокурорите това решение не взема предвид мнението на близките на убития, а демонстрира "прекомерна отстъпка" спрямо Путин.

Още: Размяна: Путин пусна най-важния политически затворник, останал след Навални

Връщането на Красиков - основна цел на Путин

Основното условие на Путин за размяната на затворници със Запада беше екстрадирането на убиеца Вадим Красиков, съобщи The Wall Street Journal. Според изданието Путин и Красиков са били близки приятели. Вероятно офицерът от ФСБ дори е бил бодигард на руския диктатор, твърди изданието.

След убийството на чеченския полеви командир в Берлин Красиков е бил уверен, че Русия ще го измъкне от затвора. Според WSJ от 2021 г. насам Путин постоянно настоявал пред разузнавателните служби да направят всичко възможно, за да освободят Красиков, като изненадвал дори служители на западното разузнаване. Путин е обещал да връчи награди на наемния убиец и на разменените руски шпиони.

Още: Размяна на затворници между Русия и САЩ: Журналистът Еван Гершкович е на свобода

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес