Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск: Действията на Украйна в Курск са защитни, имат право да парализират Русия по този начин

14 август 2024, 14:44 часа • 1552 прочитания

Украйна има пълното право да се противопостави на руската агресия "възможно най-ефективно", заяви полският премиер Доналд Туск във връзка с нахлуването на украинските сили в Курска област.

На въпрос за използването на западни оръжия по време на операциите на руска територия Туск заяви, че "действията на Киев са отбранителни".

Още: Сирски докладва на Зеленски: Само до обяд пленихме над 100 руснаци и напреднахме 2 км (ВИДЕО)

Туск: Украйна има пълното право да води война по този начин

"Това, което руските войски и руската авиация правят на територията на Украйна, носи белезите на геноцид и нечовешки престъпления. Украйна има пълното право да води война по такъв начин, че да парализира Русия в нейните агресивни намерения възможно най-ефективно", заяви Туск, цитиран от Polskie Radio на 13 август.

Снимка: president.gov.ua

Още: FT: Украйна ще ползва Курск като разменна монета при преговори с Тръмп и Путин

Според полския премиер Варшава поддържа постоянни контакти с Киев на най-високо политическо ниво, но не провежда консултации с Украйна относно операцията в Курска област.

"Най-големият риск за Полша и Европа е Украйна да загуби войната, а Русия да спечели. Това е риск, който ще засегне пряко Полша и според мен - цяла Европа. Ето защо действията на Украйна, които предотвратяват този сценарий, са действия и за нашата сигурност", добави Туск.

Още: Украинците започнаха да евакуират руснаците от Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес