Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп или Харис - кой ще спре войната в Украйна?

12 септември 2024, 13:30 часа • 2340 прочитания

В САЩ се състояха първите дебати между кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп. По-голямата част от анализаторите отдават победата в този сблъсък на Харис, макар и двамата  кандидати да се отдадоха повече на критика към опонента си, отколкото на представянето на програмите си.

Коментар

Политологът Станислав Белковский, който е известен с критичното си отношение към Путин, коментира дебата пред телеграм-канала "Можем объяснить" така: "Харис въведе аудиторията в заблуждение, а Тръмп не успя да ѝ отговори аргументирано."

"Ние помним, че именно администрацията на Байдън-Харис предаде Украйна в навечерието на 24 февруари 2022 г., а по време на срещата в Давос, която се състоя три дни преди пълномащабното нахлуване на Русия, предложи на Володимир Зеленски да се предаде. Освен това отказа доставка на оръжие, защото Вашингтон не вярваше, че Украйна ще успее да окаже съпротива. Тръмп не успя да хване Харис в тази лъжа и приведе аргумент, че има достатъчно добри отношения, както с Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца - бел.ред.), така и със Зеленски и затова ще сложи край на войната. Но не успя да представи логични аргументи", коментира Белковски. Още: Кой надделя в дебата между Доналд Тръмп и Камала Харис

Заслуги

По думите му именно половинчатата позиция на администрацията на Джо Байдън е могла да стимулира Путин за нахлуването в Украйна. "Именно Байдън свали санкциите за "Северен поток 2", въпреки че това беше жест предимно към Германия, но и към Путин също. Докато Тръмп започна доставките на ракети Javelin в Украйна - нещо, с което Харис се похвали по време на дебатите", допълва още политологът. Още: Байдън се опитва да спре санкциите срещу "Северен поток 2"

Пробиви

Пробивите на американските власти до голяма степен се превърнаха във фактор за провала на контранастъплението през 2023 г. "Червените линии по отношение на доставките на оръжие за Украйна се придвижваха много бавно. Помним колко време мина за разглеждането на пакета с помощ в Конгреса и това не може да бъде обяснено единствено с неконструктивната позиция на републиканците и Доналд Тръмп - тук и администрацията на Байдън-Харис не сработи достатъчно успешно", смята Белковский.

Пропаганда?

"Пропагандната кампания, че Тръмп е лоялен на Путин, за разлика от демократите, се оказва особена успешна, а самият Тръмп за момента не успява да ѝ се противопостави", допълва още експертът. 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес