Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима арестувани в Германия по обвинения в шпионаж

21 юни 2024, 21:15 часа

Германски прокурори съобщиха, че са арестували трима мъже - руснак, украинец и арменец - по подозрение в шпионаж в полза на чужда разузнавателна служба. Те са били арестувани в западния град Франкфурт, след като се предполага, че са се опитали "да съберат информация за украински гражданин", се казва в изявление на федералните прокурори, цитирани от АФП.

Реклама

Мъжете бяха идентифицирани само като Роберт А. от Украйна, Варджес И. от Армения и руския гражданин Арман С. Тримата заподозрени са действали от името на чуждестранна разузнавателна служба в Германия. На 19 юни триото разузнало кафене във Франкфурт на Майн, където се предполагало, че се намира набелязаното лице. Прокурорите не уточниха за коя чужда тайна служба се предполага, че са работили мъжете.

Още: Москва иска "незабавно освобождаване" на рускинята, арестувана в Дания за шпионаж

Според германския седмичник "Der Spiegel" заподозрените са действали от името на Русия. Украинската мишена сама е предупредила полицията. Съобщава се, че той станал подозрителен, след като триото установило контакт с него и предложило да се срещнат в кафенето.

Германия е разкрила множество случаи на шпионаж на своя територия след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. В момента в Берлин се води съдебен процес срещу бивш германски разузнавач, обвинен в предаване на информация на Москва, която показва, че Германия е имала достъп до подробности за операциите на руските наемници в Украйна. Той отрича обвиненията.

Още: Шеф на молдовския генщаб шпионирал за Русия, а сега се "грижи" за украински деца

Миналия месец бивш германски войник беше осъден на три години и половина затвор за споделяне на секретна военна информация с Русия след избухването на войната в Украйна.

От своя страна руските власти повдигнаха обвинения в държавна измяна срещу десетки хора, обвинени в оказване на помощ на Украйна и Запада след инвазията, предаде БГНЕС.

Още: Обиски в дома и офиса на служител на ЕП по подозрения за връзки с Русия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес