Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревога заради "Кинжал" над Украйна, Русия порази енергийни обекти (СНИМКИ)

22 юни 2024, 08:18 часа

Русия атакува Украйна през нощта на 22 юни с ракети и дронове, като нанесе удари по енергийната инфраструктура.

Реклама

По данни на държавната "Укренерго" са били атакувани съоръжения на оператора на преносната система в Запорожка и Лвовска област на Украйна. В резултат на нападението е повредено оборудване. Двама енергетици са били ранени в Запорожие и са откарани в болница.

Също така, по данни на Министерството на енергетиката, по време на обстрела е бил изключен въздушен електропровод в източния регион, което е довело до намаляване на натоварването на генериращото съоръжение.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Удар по критична инфраструктура в Лвов

Според председателя на Лвовската областна администрация Максим Козицки руснаците са нанесли ракетен удар по обект от критичната енергийна инфраструктура. Възникнал е пожар.

Председателят на Волинската областна администрация Юрий Погуляйко съобщи, че във въздушното пространство на областта е имало вражески цели. В момента продължава отстраняването на последствията от падащите отломки. По думите му - няма пострадали.

А както съобщи кметът на Ивано-Франковск Руслан Марцинкьов - в западния град има щети по жилищни сгради и детска градина, там са изпочупени прозорци.

Още: "Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър

Още щети на запад

Впоследствие Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че в Ивано-Франковска област е възникнал пожар в резултат на нападение срещу учебно заведение.

"Тази нощ врагът извърши ракетна атака на територията на гражданско учебно заведение в областния център. В резултат на това се е образувал кратер с площ 20 кв. м, в който е възникнал пожар - бил е ликвидиран. Една от сградите на учебното заведение е частично разрушена, а други са повредени. Повреден е и лек автомобил", се казва в съобщението, цитирано от УНИАН.

Още: Русия повреди сериозно украинска ТЕЦ, атаката рани цивилни (ВИДЕО)

Въздушна тревога

През нощта и сутринта на 21 юни в цяла Украйна няколко пъти беше обявявана въздушна тревога заради излитането на руския свръхзвуков изтребител прехващач с голям обсег на действие МиГ-31К и заплахата от удари на ракети "Кинжал".

През нощта военните съобщиха за излитането на четири самолета от авиобаза Оленя. В същото време страната беше атакувана от руски безпилотни летателни апарати от типа "Шахед". Предупрежденията за въздушни нападения започнаха около 5 ч. сутринта.

Още: Киев атакува Financial Times заради статия за съсипаната украинска енергетика

Ето какво свалиха украинските ВВС:

7/10 крилати ракети Х-101/555

1/2 крилати ракети "Искандер-К"

4/4 крилати ракети "Калибър" - интересното е, че те са изстреляни от Азовско море, за пръв път от началото на войната, т.е. от уж по-безопасно за руснаците място.

13/13 дрона "Шахед"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес