Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ сенатор на Париж: Френското предложение е единствената гаранция за членството на Северна Македония в ЕС

17 септември 2024, 21:12 часа • 1113 прочитания

"По отношение на Северна Македония, Франция настоява да спазва сключеното споразумение, което беше подписано под френското председателство на Европейския съюз. Това споразумение е единствената гаранция за спазване на всички условия при присъединяването на страната към ЕС. Франция подкрепя разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. Разбира се, то не може да се случи при каквито и да е условия." Това заяви в интервю за БГНЕС френският сенатор Лоик Ерве от групата „Центристки алианс“. Ерве е заместник-председател на Сената и председател на групата за приятелство Франция-България, член на комисията по външни работи и по отбрана и въоръжени сили, заместник-председател на групата Франция-Западни Балкани.

Още: "Твърде дълго чакаме пред вратите на ЕС": Мицкоски заговори за вредни договори (ВИДЕО)

На въпрос на БГНЕС дали Франция е притеснена от разрастващото се руско влияние в Западните Балкани и категоричния отказ на Сърбия да наложи санкции срещу режима на Путин, Лоик Ерве отговори:.

"Явяването на Тръмп на американските избори и войната в Украйна ни отвориха очите за предизвикателствата на съвременния свят. Отвориха ни очите и за зависимостите, които ние имаме в рамките на НАТО. Разбрахме необходимостта да засилим сигурността си и способностите си. Европа трябва да може да се справи и да се бори срещу всяко външно влияние, още повече руското. Както Франция, така и България могат да бъдат жертва на това влияние."

"По отношение на Сърбия беше изпратено силно послание с визитата на президента Макрон в страната. Подписването на споразумението между двете държави за продажбата на 12 френски изтребителя "Рафал" е знак, че страната (Сърбия) принадлежи изцяло и пълноправно на европейското семейство. Сътрудничеството в областта на отбраната със Сърбия тласка страната още повече към ЕС. Разбира се, то показва и доверието им в европейските институции, а едновременно с това е и наше изискване", каза още сенаторът.

Още: Мицкоски: От България ще се опитат да ни изкарат лошите

Запитан как продажбата на френски самолети на най-големия руски съюзник на Балканите - Белград - помага за европейския път на региона, Ерве обясни: "Това е тема, която следим отблизо. Следва да имаме широко понятие за региона. Отношенията между Франция и Сърбия датират отдавна. Това принуждава всяка от страните да поддържа тесни отношения помежду ни. Най-лошото нещо, което можем да направим по отношение на Сърбия е да покажем безразличие, защото това би обърнало страната, или пък би потвърдило естествената тенденция, Сърбия да се обърне към режима на Путин. Това е идеята на френската дипломация в международен аспект. Съкровището на Европа е мирът. Всеки път, когато нова държава се присъединява към ЕС, това е гаранция, че тази държава е способна да остави зад себе си конфликтите и да работи със своите съседи. Това ни позволява да вървим напред и да избегнем повторение на войната в Югославия пред 90-те години."

Още: "Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на страната си": България размаха пръст на македонския премиер

Сенатор Лоик Ерве подчерта, че "приятелството между България и Франция съществува вече повече от 145 години." "Приятелството трябва да бъде задълбочено и ние полагаме усилия в тази посока. Първият приоритет е Франция да опознае по-добре България, така че тя да поеме изцяло ролята, която ѝ се полага на международната и европейската сцена - пълноправно членство в Шенген и еврозоната. В съвременния свят понятието за суверенитет вече не е само национално, то става континентално, европейско. Този суверенитет минава през задълбочаване на икономическото партньорство между двете страни, което да е ползотворно и за Франция, и за България. Важното е, че можем да го направим в рамките на европейското семейство с чувство за братство и споделеност. Трябва да обърнем и по-голямо внимание на младежта. Аз съм сенатор на 44 години, от 10 години съм в Сената. Бъдещето на Европа е в младежта и ние трябва да обърнем по-голямо внимание на нейните нужди и аспирации", отбеляза френският политик. | БГНЕС

Още: Нито дума за френското предложение: Силяновска се срещна с посланика на Франция (СНИМКА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес