Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО даде препоръки при отмяна на ограничителни мерки, свързани с COVID-19

15 април 2020, 19:00 часа

Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО) в сряда, цитирана от агенция Reuters.

Реклама

В последната си актуализация на стратегията СЗО заяви, че светът е на „ключов кръстопът“ в пандемията и че „бързината, мащабът и взаимността трябва да бъдат нашите ръководни принципи“, когато се решава какви мерки са необходими. 

Всяка държава трябва да приложи всеобхватни мерки в здравеопазването и да поддържа устойчиво ниво на ниски нива на заразяване или никакво предаване, както и да подготви капацитети за бързо реагиране, за да е готова за ново избухване на епидемията, предупреждават от СЗО.

Припомняме, че някои от страните, които са най-силно засегнати от вируса, обмислят да премахнат блокирането и да започнат прехода към възобновяване на нормалния живот. В актуализацията на СЗО се казва, че всички такива стъпки трябва да се предприемат постепенно, с време да се оцени тяхното въздействие, преди да се предприемат нови стъпки.

„За да се намали рискът от нови огнища, мерките трябва да бъдат премахнати поетапно - въз основа на оценка на епидемиологичните рискове и социално-икономическите ползи за премахване на ограничения за различни работни места, образователни институции и социални дейности“, отбелязва СЗО, пише още агенция "Фокус".

„В идеалния случай ще има минимум 2 седмици (съответстващи на инкубационния период на COVID-19) между всяка фаза на прехода, за да се даде достатъчно време за оценяване на риска от нови огнища и да се реагира по подходящ начин“, добавя СЗО, като предупреждава, че „рискът от възобновяване на епидемията остава“.

Световната здравна организация, базирана в Женева, даде своите съвети в момент, когато беше подложена на критика от страна на Съединените щати за първоначалния си отговор на пандемията. Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че Вашингтон, най-големият донор на СЗО, ще спре вноските си в организацията, а ЕС осъди действията на Вашингтон.

Китай започна премахването на някои от най-строгите ограничения, наложени на провинция Хубей, където болестта се появи за първи път в края на миналата година. Европейските страни направиха мащабни стъпки за намаляване на строгите мерки.

Някои испански фирми, включително в строителството и производството, получиха разрешение за възобновяване на работата, въпреки че магазините, баровете и обществените пространства трябва да останат затворени поне до 26 април.

Италия, която с 21 067 случаи е на второ място по най-голяма смъртност в света, удължи някои строги ограничения за движение, докато Дания, една от първите европейски държави, която въведе ограничителни мерки, отвори отново детските градини и училищата за деца от първи до пети клас в сряда.

Темата продължава и в нашия блог.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес