Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта

11 юли 2024, 17:53 часа • 7718 прочитания

Западните партньори на Украйна са обещали до момента да инвестират около 675 млн. долара в украинската отбранителна индустрия за въоръжаване на силите на Киев. Това съобщи "Европейска правда" на 11 юли, позовавайки се на данни от Министерството на стратегическите индустрии.

Киев се цели в сума от 10 млрд. долара

Въпреки че обещаната понастоящем сума все още е далеч от референтната стойност от 10 млрд. долара, представена от министъра на стратегическите индустрии Александър Камишин през май, тя показва, че инициативата е в ход.

Още: Италия увеличава още военната помощ за Украйна през 2025 г. - 4% от парите на НАТО идват от Рим

Украйна се стреми към чуждестранни партньори, които да инвестират сумата от 10 млрд. долара като част от кампания, наречена Zbroyari: Manufacturing Freedom, или "Производствена свобода".

Примери

Гаубици "Богдана", купени от Дания

Първата държава, която сключи такова споразумение с Украйна, беше Дания - тя подписа сделката по специализиран механизъм през юни. Ангажиментът на Копенхаген възлиза на 198,5 млн. долара, като покрива и обявените наскоро 18 броя украински гаубици "Богдана".

Още: Норвегия обяви най-малък брой F-16 за Украйна сред държавите във "въздушната коалиция"

Сега стана ясно, че гаубиците ще бъдат доставени на фронта през следващите месеци, пише Kyiv Independent.

Закупуването на артилерийските единици от страна на Дания е първата стъпка от ново споразумение, което предоставя оръжия на Киев чрез директни покупки от украинската отбранителна промишленост. Такава сделка е необходима, тъй като бюджетът за отбрана на Киев не отговаря на възможностите на местното производство на оръжие.

Коалицията за дронове

Канада стана вторият донор инвеститор, като отпусна 2,1 млн. долара за закупуването на украински дронове.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

Нидерландия също се присъедини към инициативата, като обеща да финансира военноморски дронове на стойност 17,5 млн. евро и безпилотни машини за наблюдение в реално време (FPV) за 20 млн. евро.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Междувременно Швеция се присъедини към международната коалиция за дронове - шведският министър на отбраната Пел Йонсон подписа съответното споразумение на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщава "Укринформ".

Пари от замразени руски активи отиват за оръжейната индустрия

Най-големият "улов" на инициативата на Украйна за чуждестранни инвестиции в местната оръжейна индустрия трябва да бъде 400 млн. евро от ЕС, които се очаква да бъдат отпуснати в рамките на транша от 1,4 млрд. евро от постъпленията от замразените руски активи.

Точният механизъм и други детайли от обещанието на ЕС остават неясни, пише "Европейска правда".

Още: Германия остана само с 200 хиляди евро за оръжия за Украйна през 2024 г.

Снимка: iStock

Полагат се и усилия за привличане на страни като Великобритания, САЩ и Германия да участват в процеса, което е предизвикателство, тъй като всички тези държави могат да се похвалят с добре развита оръжейна индустрия. Киев се надява да представи продуктите си като по-евтина, но висококачествена алтернатива, за да убеди колебаещите се купувачи.

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

САЩ ще помагат за производство на боеприпаси в Украйна

Украинската държавна компания "Укроборонпром" подписа споразумение с американския производител на оръжие Northrop Grumman за производство на боеприпаси, съобщи президентската канцелария в Киев на 11 юли.

Още: САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

Дейвид Бартел, директор на международния бизнес на Northrop Grumman, заяви още през юни, че компанията планира да открие завод в Украйна и смята да разшири производството на боеприпаси за танкове и 155-милиметрови артилерийски снаряди. Сделката беше подписана по време на срещата на президента Володимир Зеленски с ръководството на водещи американски отбранителни компании във Вашингтон.

Снимка: Getty Images

Германски оръжеен гигант също има завод в Украйна и иска още

Украйна разширява сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост със западните страни и на други нива. Германската компания Rheinmetall наскоро откри първия си завод за бронирани превозни средства в Украйна, като планира в близко бъдеще да даде старт и на още.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес