Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съсредоточил ли е много власт Зеленски в ръцете си и кога ще позволи президентски избори в Украйна: Отговор от Киев

27 октомври 2024, 21:03 часа • 887 прочитания

Кога ще се проведат отложените заради военното положение избори за президент в Украйна? Андрий Ермак, ръководителят на кабинета на президента Зеленски, бе пределно ясен в интервю за италианското издание Corriere della Sera [впрочем от изданието го представят като ​​"украинския Ришельо"* - доверения съветник на президента, който стои зад много от решенията му]:

"Веднага след края на войната. Зеленски много ясно заяви, че иска всички войници да имат възможността да гласуват, както и бежанците, които сега са в чужбина. В момента обаче всички ресурси трябва да отидат за войната." 

От изданието го запитаха как ще коментира обвиненията срещу Зеленски, че е централизирал твърде много власт в ръцете си и критиките, че е уволнил бившия главнокомандващ украинската армия генерал Валерий Залужни, както и външния министър Дмитро Кулеба. Ето какво отговори Ермак:

Още: В украинската армия скоро ще се появят чуждестранни офицери: Зеленски подписа специален закон

"Има много вътрешни съображения за това, за които малко хора знаят. Ние сме малка група хора, които от първите няколко дни [на войната] останахме в Киев под руска заплаха. Има нужда от колеги, които остават напълно на разположение на работата си, а това е пълно физическо и морално изтощение. Ние искаме от нашите войници да се бият и да рискуват живота си и очакваме същото от онези, които имат държавни отговорности - да работят в продължение на години 24 часа в денонощието под напрежение."

На въпрос какво би отговорил на постоянните обвинения в корупция и прахосничество, които се сипят към украинското правителство, Ермак отговори също с въпрос - ако бяхме наистина толкова корумпирани колкото се твърди, как тогава успяхме да устоим през тези почти три години война:

"Ние живеем в демокрация. Води се информационна война, Москва работи за уронване на имиджа на нашето правителство. Но имайте предвид, че фронтът държи, въпреки корупцията. Бих казал, че тя е константа в страните, които са били част от бившия Съветски съюз. Но ако наистина бяхме толкова корумпирани, как бихме могли да устоим?".

Зеленски: Украйна ще бъде принудена реално да воюва срещу Северна Корея в Европа

*Кардинал Ришельо със светско име Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо е съветникът и пръв министър на френския крал Луи XIII.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес