Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия е шокирана от предложението за назначаване на Джорджевич за посланик в България

04 септември 2024, 11:16 часа • 2824 прочитания

Новината, която разпространи местната телевизия N1, за предложението Сърбия да изпрати скандалния Зоран Джорджевич като посланик в София, продължава да е основна тема в сръбските медии. Телевизията съобщи, че предложението е взето на правителственото заседание на 29 август тази година.

„Тази новина, разпространена от множество медии, която обаче не беше официално потвърдена, предизвика безпокойство сред сръбското общество“, пише известният сръбски общественик Ненад Новичич.

Преди година сръбското правителство, оглавявано от Ана Бърнабич, реши да номинира Джорджевич за посланик в Словения, но Любляна не даде съгласието си поради „формални пречки от характер на сигурността“, припомня вестник „Данас“.

Още: За пореден път: Вулин отива в Русия, среща се с Путин

Дължа всичко в живота си на Вучич

Джорджевич, който е член на Сръбската прогресивна партия (партията на президента Александър Вучич, бел.ред.), преди да бъде освободен от поста директор на Пощата на Сърбия в средата на май 2024 г., беше държавен секретар в продължение на три мандата, министър на отбраната и министър на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси. "Той ще бъде запомнен не с постигнатите резултати, а с изказването: „Дължа всичко в живота си на този човек (визирайки сръбския президент Вучич), че успях в политическо и професионално отношение“, се казва още в публикацията на белградското издание.

Още: Хърватия: Сърбия се въоръжава за едноседмична фиктивна война

Обществеността очаква истинският вносител на предложението за назначението на Джорджевич - външният министър Марко Джурич - да обясни защо препоръчва Зоран Джорджевич за повторна номинация за посланически пост в друга държава, след като само преди 8 месеца Сърбия преживя дипломатически „шамар“, като не получи съгласие за установяването му в Словения.

Нестабилната политическа ситуация в България дава добър шанс на Джорджевич

Новичич предполага, че нестабилната политическа ситуация в България и седмите поред предсрочни парламентарни избори създават благоприятна ситуация за назначаването на Джорджевич.

Авторът припомня и "добрите отношения на сръбския президент Александър Вучич с българския му колега Румен Радев".

Още: Сръбски дипломати: Ще приеме ли България скандалния посланик Джорджевич след като Словения го отхвърли?

Времето за българския отговор на предложението за назначаване на Джорджевич е достатъчно дълго, за да се осигури съгласието на София чрез неформални контакти.

България не е обвързана със срок, в който трябва да реши, но на практика той обикновено възлиза на около два-три месеца от искането за издаване на споразумение. Ако споразумението не бъде издадено в този срок, то ще се счита за мълчаливо отхвърлено, тъй като приемащата държава не е длъжна да обяснява причините за подобно действие, пише БГНЕС.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес