Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът на Европейския съюз задължи България да издаде паспорт на дете с две майки

14 декември 2021, 14:34 часа • 1948 прочитания

България е задължена да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка. Това стана ясно от решение на Съда на Европейския съюз, публикувано във вторник.

Става дума т.нар. случай "Бебе Сара", чиито родители са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки. Столична община, Район „Панчарево“ обаче отказва да издаде акт за раждане детето.

Делото е заведено пред Административен съд на София-град през 2020 година от Деница Любенова, адвокат от ЛГБТ организация "Действие". Съдията преценява, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС, и за които досега не е бил получаван отговор. По тази причина делото в България е спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз. 

"Държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти", се казва в решението на Съда на ЕС, публикувано във вторник. 

Това означава, че България трябва да предостави документи за самоличност на Сара, като използва акта за раждане, издаден от Испания.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес