Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страховит пожар в отбранително предприятие край Москва: Хората чупят прозорци, за да не се задушат (ВИДЕО)

24 юни 2024, 16:18 часа

Пожар пламна в предприятие на радиоелектронната отбранителна промишленост в град Фрязино край Москва, съобщават руските медии на 24 юни.

Реклама

От основната сграда на изследователския институт "Платан", който от 60 години произвежда устройства за електронно заглушаване за руската армия, се издига гъст черен дим, показват кадри в социалните мрежи. Съобщава се, че вътре може да има блокирани хора.

Все още няма информация за причините за пожара. Двама души са изскочили от горящата сграда и са загинали, а други двама са останали вътре и по предварителни данни също са сред жертвите. Двама от пожарникарите са откарани в болница заради дима, същото важи и за още хора, които са погълнали газовете. Впоследствие стана ясно, че загиналите са 9.

Още: Ураганът Едгар удари Москва: Огънати билбордове, отнесени покриви и пострадали (ВИДЕА)

Опити за изваждане на хора от горящата сграда

"Опитват се да спасят затрупаните в горящата сграда на Научноизследователския институт "Платан", използвайки пожарникарски изход", съобщи проруският Телеграм канал Baza.

По данни на източника - поне един човек е пострадал, след като е вдишал дим, но точният брой на пострадалите все още не е известен.

"Спасителите не могат да достигнат до затрупаните хора. Пожарникарите подготвят автомобилна стълба. Пожарът все още не е локализиран - огънят се разпространява по таваните", гласи информацията.

Още: Трети ден в Русия гори петролно депо, ударено от украинска атака (ВИДЕО)

Крещят, чупят прозорци и молят за помощ

Според прокремълския канал Mash хората вътре в сградата са започнали да чупят прозорци и да махат усилено с ръце, за да призоват за помощ. Пожарът вече е разпространен на няколко етажа. Започнал е на петия етаж, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация.

Девет души са заклещени в капан в горящия пъкъл, твърди Mash. Един вече е спасен чрез стълба, спусната от пожарната.

Информацията гласи още, че огънят се е разпространил на площ от 2300 квадратни метра. Хора, които са се били надвесили през прозорците преди това, за да не се задушат, са изчезнали в гъстия черен дим.

В потушаването на огъня участват 72-ма спасители и 24 единици техника. Работата им обаче е усложнена от високите температури и от дима.

За предприятието

От "Розелектроника" заявиха, че горящата сграда във Фрязино няма нищо общо с Научноизследователския институт "Платан", тъй като е била прехвърлена в частна собственост още през 90-те години на миналия век.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес