Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотиците хиляди риби в залива на Волос са загинали от естествена смърт

31 август 2024, 19:14 часа • 1763 прочитания

Стотиците хиляди мъртви риби, които през последните дни заляха залива Пагаситикос край град Волос, са умрели по естествени причини, а не от отравяне с промишлени отпадъчни води или други токсини, съобщи в. „Катимерини“, като се позова на официален представител на Министерството на околната среда на Гърция.

Пред държавната телевизия ЕРТ Петрос Варелидис, генерален секретар на отдел „Природна среда и води“, заяви, че проблемът е свързан с бурята „Даниел“ през септември миналата година. По думите му бурята е заляла езерото Карла в Тесалия, Централна Гърция, като го е накарала да се разрасне и да се превърне в безопасна и богата екосистема, която е стимулирала размножаването на сладководните риби. Когато езерото започнало да се връща към естествения си размер в резултат на абсорбция и изпарение, то се е свило, задушавайки необичайно голямата си рибна популация, пише БГНЕС.

„Когато отводнителният канал паднал под водната повърхност в равнината, водата внезапно набрала скорост и всички тези риби, живи или мъртви, били отнесени към залива Пагаситикос“, каза Варелидис и добави, че живите риби са умрели, когато са попаднали в солена среда.

Още: Без ток: Силни бури и градушки прекъснаха електрозахранването в Гърция

Варелидис каза още, че усилията за почистване на потока Ксирия, който свързва Карла със залива, започват да дават резултат и че ситуацията вече е под контрол.

Още: Десетки тонове мъртва риба във Волос изплашиха Гърция (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес