Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Става страшно: Украинците са готови с истински авиобомби за тежките си дронове "Баба Яга" (ВИДЕО и СНИМКИ)

10 юни 2024, 11:51 часа
Реклама

Украйна очевидно е разработила вече авиобомба, която може да бъде монтирана на тежките дронове от типа "Баба Яга" - название, което обхваща не само един конкретен дрон, а цяло семейство хеликоптерни тежкотоварни дронове, способни да носят доста големи снаряди. Само че по всичко личи, че украинците са успели да получат модификации, при които вече не става дума за снаряди, а направо за умни авиационни бомби. Заключението бе направено от военни експерти след като кадър с войник от 192-ра бригада на Териториалната отбрана на Украйна обиколи социалните мрежи. На снимката военният демонстрира именно такава авиобомба. 

Още: Част от F-16 за Украйна ще си останат в бази зад граница, но има важен детайл

"По същество вече не става въпрос за снаряд, а за истинска въздушна бомба, например Mk 81/82", пише в телеграм канала си израелският военен анализатор лейтенант Игал Левин.

Неговите предположения се подкрепят от други военни публикации, които намекват, че всички Mk 81, които бяха доставени на Украйна от Германия и Франция, са били с определена причина, "а не просто така".

Още: Време е да си признаем грешките, украински командири крият загубата на позиции: Анализатори

Тестовете ще са до седмици

Неслучайно наскоро и началникът на авиацията на командването на ВВС на Украйна Серхий Голубоцов заяви в интервю за Радио "Свобода", че Украйна разработва свой собствен модул за умни бомби и неговият тест ще се състои до седмици. Според него украинските умни бомби ще имат не само подобрена точност, но и увеличен обхват на полета. "Сега инженерите все още подбират необходимите компоненти, по-специално крила, контролни модули и GPS, но тестовете на първите украински управляеми бомби трябва да започнат след няколко седмици", каза той.

Голубоцов отбеляза също, че е възможно да се интегрират френските авиобомби AASM-250 "Hammer" на изтребителя Су-25.

Още: Кошмарът за руските военни самолети: Повече за "Пейтриът" и успехите ѝ в Украйна (ВИДЕО)

Припомняме, че съотношението на силите е следното - в момента Украйна използва около 100-300 чуждестранни високоточни авиационни бомби на месец, докато Русия - около 3000.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес