Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно колко украински военни е обучил ЕС, броят им ще се покачва (ВИДЕО)

30 август 2024, 17:27 часа • 1211 прочитания

Европейският съюз ще постигне цел от 60 000 обучени украински войници „още утре“, заяви на 30 август Томас Хичлер - секретар на германския министър на отбраната Борис Писториус.

„Това е броят на войниците, които сме обучили в ЕС. Те ще се върнат в Украйна след приключване на обучението. А до края на тази година Германия ще обучи 10 000 войници от Украйна“, съобщи той, цитиран от "Украинска правда".

На 26 август министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс съобщи за нова програма за обучение на украински оператори на дронове и подчерта, че Украйна може „законно“ да използва доставените ѝ безпилотни летателни апарати за извършване на атаки на територията на Русия.

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

ЕС обеща и боеприпаси, иска да обучи още повече украинци

Преди срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел топ дипломатът на блока Жозеп Борел разкри, че ЕС е подготвил за Украйна около 700 000 боеприпаса. В същото време промишленото производство продължава да набира скорост.

ЕС иска да направи повече, що се отнася до обучението на украинските военни. „Ще обсъдим как да увеличим мисията си за обучение“ на украински войници", заяви Борел, цитиран от БГНЕС. „Обмисляме възможността за създаване на координационен център в Украйна, но няма споразумение за обучение на украински войници на украинска територия с европейски инструктори“.

Въпросът разделя 27-те държави членки на ЕС. Няколко страни, сред които Естония, Франция и Швеция, подкрепят обучението на войници в Украйна, но други, включително Унгария, се опасяват, че подобна стъпка може да доведе до ескалация.

Още: Български военнослужещи ще обучават украински военни в страни от НАТО

Оръжия с далечен обсег по Русия - да или не?

Борел отново призова държавите от ЕС да ускорят доставките на оръжие за Украйна, след като украинският външен министър Дмитро Кулеба отправи призив вчера на среща с колегите си от блока: Кулеба: Още не са ни дали Patriot, свалянето на руски ракети не вкарва Запада във войната (ВИДЕО).

„Нелепо е да се твърди, че допускането на насочване на оръжия вътре в руската територия означава да се води война срещу Москва. Ние подкрепяме Украйна“, каза още Борел относно възможността украинците да ползват западни оръжия срещу обекти на руска територия. Според Politico на срещата на външните министри такова решение е било отхвърлено от Словакия и Унгария: Словакия и Унгария са отказали да подкрепят ударите на Украйна по Русия със западни оръжия.

Украйна многократно е отправяла призиви към съюзниците си да отменят ограниченията, но Германия и САЩ се противопоставят най-много на подобна стъпка, опасявайки се от конфронтация с Москва.

"Русия ще отговори решително и асиметрично на премахване на ограниченията за удари с европейски оръжия и те ще го усетят веднага“, заяви междувременно Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума (руския парламент).

Още: НАТО създава ново командване за обучение на украински военни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес