Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачка спря полети на двете основни летища в Белгия

30 септември 2024, 21:52 часа • 502 прочитания

Всички търговски полети от двете основни летища в Белгия на 1 октомври ще бъдат отменени поради стачка на служителите по сигурността, съобщиха операторите на летищата.

Стачката, засегнала летищата Брюксел-Завентем и Шарлероа, бе обявена от конфедерация на профсъюзите, за да се алармира за условията на труд в секторите на почистването, сигурността и кетъринга, предаде АФП. За обяд е планиран и протест в Европейския квартал в Брюксел, за да се привлече вниманието на ЕС към проблема, допълва БГНЕС.

Още: Йордански военен самолет се разби в Белгия

На най-голямото белгийско летище „Брюксел-Завентем“ са отменени всички 249 планирани за излитане полета, а само 98 от 243 планирани за кацане полета ще могат да бъдат осъществени, съобщи говорителка на летищния оператор.

На летището в Шарлероа също са отменени около сто заминаващи полета, но пристигащите самолети не са засегнати, заяви говорител на оператора на летището.

Още: И Белгия въведе забрана за мобилни телефони в училищата

Излитането на самолетите е било възпрепятствано от отсъствието на инспектори по багажа, чиито проверки на двете летища се извършват от британската мултинационална компания G4S. Хилядите пътници, засегнати от отменените полети, ще бъдат уведомени от своите авиокомпании.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес