Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според австрийския външен министър България е против Турция да влезе в ЕС

12 декември 2016, 16:00 часа • 2984 прочитания

Австрия, България и Холандия са единодушни, че се налага замразяване на преговорите с Турция за приемането й в ЕС. Това заяви австрийският първи дипломат Себастиан Курц (бел. ред. - 2:45 минута във видеото в активния линк) при пристигането си за заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри в Брюксел, предаде БГНЕС.

Това е първо официално изявление, което предполага, че България е против приемане на Турция в Европейския съюз. До момента нашите дипломати винаги са правили мъгляви изказвания по темата, повтаряйки само, че съседката ни "не е готова за членство".

„Нашето мнение съвпада с мнението на България, на Холандия. Холандският парламент прие сходно решение на това, одобрено от австрийския. Всички наши партии са убедени, че преговорите за влизане трябва да бъдат замразени. Аз, разбира се, ще застъпвам тази линия тук, в Брюксел”, посочи обаче Себастиан Курц.

„Смятам, че трябва да работим с Турция като цяло, има смисъл в сътрудничеството по много ключови въпроси. Но, според мен, не е правилно да се продължават преговорите за присъединяване, все едно, че нищо негативно не е случило в Турция през последните месеци”, изтъкна Курц.

Австрийският министър изброи като негативни събития задържането на стотици хиляди хора, сплашването на дисиденти, намерението за връщане на смъртното наказание, заради което Европа трябва да реагира.

„Най-малкото, трябва да замразим присъединителните преговори”, отбеляза министърът и добави, че поддържа по-рано изразената позиция на Европарламента по този въпрос. Според Курц Турция е преминала всички червени линии, като към това се причислява и опитът за влияние върху турските общности в Европа. „Губим доверие, когато не обръщаме внимание на ставащото в Турция”, подчерта австрийският първи дипломат.

Пореден разрив в отношенията между ЕС и Турция настъпи, след като Анкара потуши по брутален начин опита за преврат от юли тази година. Забавянето в преговорите разгневи турския президент Реджеп Ердоган, който неведнъж заяви, че няма "вечно да чака ЕС" и че страната му има и други алтернативи за партньорства.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес