Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

23 юли 2024, 16:46 часа • 4289 прочитания

Унгария ще блокира програмата за военна помощ за Украйна в размер на 6,5 млрд. евро по линия на Европейския механизъм за мир, докато Киев не възобнови доставките на руски петрол от "Лукойл" за съседката си. С това заплаши унгарският външен министър Петер Сиярто, след като украинските власти наложиха санкции на руския енергиен гигант и по този начин спряха транзита на нефт от компанията през територията си.

Още: Няма бензин, няма ток: Украйна шамароса Орбан с "Лукойл" заради путинистката му политика

Топ дипломатът на Будапеща се позова на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, в което "ясно се посочва", че Киев не може да прекъсва изцяло или частично транзита на енергийни ресурси през своята територия за страните от ЕС. Сиярто смята, че на Европейската комисия ще ѝ бъде трудно да подкрепи Украйна по този въпрос, но Унгария няма да се ограничи само с жалба до ЕС.

Заплаха

„Дадох ясно да се разбере, че докато този въпрос не бъде решен от Украйна, всички трябва да забравят за компенсацията от 6,5 млрд. евро за оръжейни доставки от европейската програма за поддържане на мира (бел. ред. - парите се дават на тези, които доставят оръжие за Украйна, включитено България: F-16 в България, колко пари вземаме за военната помощ за Украйна и пожарите: Говори ген. Запрянов). Защото как ще изглежда плащането от 6,5 млрд. евро, което ние улесняваме, докато Украйна заплашва сигурността на енергийните ни доставки? Мисля, че ситуацията тук е кристално ясна и Европейската комисия наистина трябва да окаже натиск върху Украйна, за да позволи отново доставките на петрол от „Лукойл“ през Украйна“, заяви Сиярто пред ATV.hu.

Между 2022 г. и 2024 г. ЕС мобилизира 6,1 млрд. евро по линия на Европейския механизъм за посрещане на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна. Освен това през март 2024 г. ЕС реши да увеличи финансовия таван на Европейския механизъм за подкрепа на мира с 5 милиарда евро, като създаде специален фонд за помощ за Украйна. По този начин общата финансова подкрепа за Киев през фонда възлиза на 11,1 милиарда евро - според информацията в сайта на Съвета на ЕС.

Снимка: Петер Сиярто, Getty Images

Още: ЕК ще посредничи в спора на Украйна с Унгария и Словакия за руския петрол

Сагата с Унгария, Украйна и "Лукойл"

Миналата седмица Словакия и Унгария заявиха, че са спрели да получават руски петрол от "Лукойл". Става въпрос за доставки с транзит през Украйна - по построения във времената на Съветския съюз петролопровод "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. Южното му крило стига до Унгария, Словакия и Чехия.

И Братислава, и Будапеща отбелязаха, че продължават да получават петрол от други руски компании. Въпреки това двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев.

През юни Украйна наложи забрана за транзит на ресурси от "Лукойл" през своята територия. Ограниченията, подписани от президента Володимир Зеленски, на практика забраниха на втория по големина руски производител на петрол да използва Украйна като транзитен център.

Още: Приходите на Русия от газ и петрол ще се увеличат двойно през юли

Припомняме, че на 5 декември 2022 г. беше наложено ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, но петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол от Русия през тръбопровoдни връзки, получиха изключение от ембаргото. Дерогацията по отношение на вноса на руски петрол по тръбопроводи е до декември 2024 г., което означава, че от 1 януари 2025 г. нефтът по южното крило на "Дружба", така или иначе, ще спре и трите страни ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

От Будапеща обявиха, че ще потърсят арбитраж в ЕС, а ако това не помогне, ще съдят Украйна.

Още: Унгария може да спре вноса на ток в Украйна заради "Лукойл" - да или не?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес