Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След размяната: Стана ясно къде е най-големият жив опозиционер на Путин (ВИДЕО)

02 август 2024, 14:05 часа • 1577 прочитания

Пуснатият на свобода от Русия опозиционер Владимир Кара-Мурза се намира в болница в Германия, след като стана част от мащабната затворническа размяна между Москва и Запада.

Информацията за местонахождението на активиста е потвърдена от трима души - семейния му приятел Леонид Невзлин, съпругата на друг разменен политически затворник (Андрей Пивоваров) Татяна Усманова и адвоката на Кара-Мурза.

По думите на Усманова - Владимир Кара-Мурза, заедно с Андрей Пивоваров и политика Иля Яшин, който също беше освободен, - са на преглед в болница близо до Кьолн.

Още: Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

Кара-Мурза не е знаел къде го водят

Въвразговор с Невзлин Кара-Мурза е казал, че до последния момент не е знаел къде го водят - "за да го разстрелят или нещо подобно". Това показва, че политическите затворници не са имали информация за размяната до самото ѝ осъществяване.

По-рано се появи видео, на което Кара-Мурза разговаря с роднините си и с американския президент Джо Байдън: "Бях сигурен, че ще умра": Сълзи от радост и първи реакции след затворническата размяна (ВИДЕО и СНИМКИ).

Кой е Кара-Мурза?

42-годишният Кара-Мурза е активист с двойно гражданство - руско и британско, който упорито се бори срещу управлението на диктатора Владимир Путин и през април миналата година получи присъда от 25 години затвор. Причината - критики по посока руската инвазия в Украйна.

Кара-Мурза беше прехвърлен в наказателна колония с максимална сигурност по обвинения в държавна измяна, участие в дейността на „нежелана организация“ и разпространение на „фалшификати“ за армията. Той излежаваше присъдата си в Омск.

Трима от пуснатите от Русия политически затворници пристигнаха в САЩ, а другите 13 - в Германия.

Още: Размяна: Путин пусна най-важния политически затворник, останал след Навални

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес