Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След протести, насилие и размирици: Ирландия се отказа да въведе Закон срещу езика на омразата

22 септември 2024, 07:35 часа • 715 прочитания

Ирландия няма да въвежда ново законодателство срещу езика на омразата, съобщи правосъдната министърка Хелън Макенти, като този начин правителството се отказва от основната част от реакцията си спрямо погромите в Дъблин от миналата година, след като някои депутати от управляващата партия, опозицията и милиардерът Илон Мъск изразиха критики по въпроса, предаде Ройтерс.

Правителството преди две години първоначално предложи законопроекта пред парламента, а миналия ноември си постави за цел да засили законодателството срещу езика на омразата, след като в Дъблин избухнаха безпрецедентни протести, прераснали в насилие.

Оттогава плановете на ирландските власти се сблъскаха със засилваща се критика от правителството и правосъдната министърка Хелън Макенти снощи заяви, че в готвения закон ще бъде премахната частта с подбуждането към омраза и ще останат единствено онези, свързани с престъпленията от омраза.

Вярвам, че настоящото законодателство срещу подбуждането на омраза трябва да се засили. Въпреки това за целта се нуждаем от консенсус, а такъв в момента няма, заяви Макенти в национален ефир.

По-рано тази година собственикът на социалната мрежа X Илон Мъск обяви, че ще поеме разноските за всяко оспорване в съдилищата на Ирландия на готвеното законодателство срещу езика на омразата, информира БТА.

ОЩЕ: Тяло на ирландец беше намерено в португалски арест 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес