Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След повече от 2 г. в руски плен: 49 украинци се завърнаха у дома (ВИДЕО и СНИМКИ)

13 септември 2024, 15:39 часа • 948 прочитания

Украйна върна у дома 49 украински защитници и цивилни от руски плен на 13 септември, съобщи президентът Володимир Зеленски.

В Украйна се прибраха военнослужещи от въоръжените сили, Националната гвардия, Националната полиция и граничари, включително 15 бойци от полка "Азов", които защитаваха Мариупол. Всички те се завръщат след над две години в плен на Русия.

Върнати са общо 23 жени, включително цивилни, задържани и незаконно лишени от свобода от Русия преди пълномащабната инвазия, съобщи Координационният щаб за третиране на военнопленници. Руската страна е върнала и военнослужещи, които са се предали в Курска област, съобщава украинското движение "Нашият изход".

Още: Руски прокурори поискаха до 24 години затвор за украински военнопленници от "Азов"

Известни имена сред освободените

Сред освободените е и Ление Умерова - млада кримска татарка, която е била задържана от Русия на грузинско-руската граница през 2022 г., когато е пътувала до окупирания Крим, за да се грижи за болния си от рак баща.

Още: Украйна и Русия започнаха преговори за размяната на военнопленници от Курска област

Военният медик и герой на Украйна Виктор Ивчук също е сред освободените. Ивчук, полковник от въоръжените сили и ръководител на военна болница в Мариупол, е държан в плен от Русия от април 2022 г., съобщи Kyiv Independent.

"Трябва да върнем у дома всички наши войници и цивилни граждани", заяви Зеленски.

Още: Руски военни: Дайте ни един пленен украински военнопленник да направим жертвоприношение

„Азовските (войници) бяха включени в размяната за първи път от много време насам. Тази група се състои предимно от жени“, заяви представител на патронажната служба на "Азов".

По данни на щаба - от руски плен са освободени и 13 моряци, 8 военнослужещи от въоръжените сили, двама полицаи и четирима граничари.

Това е 56-ата размяна на пленници от началото на пълномащабната война. Общо 3569 украинци са върнати от руски плен, заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Любинец.

Още: ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

Киев се стреми да осъществи размяна на всички пленници, което беше една от темите на срещата на върха за мир в Украйна, провела се в Швейцария в средата на юни.

Още: При най-голямата размяна досега: 230 украинци и 248 руснаци се завърнаха у дома (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес