Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След опитите за убийство: Зеленски назначи нов шеф на личната си охрана

21 юни 2024, 15:56 часа
Реклама

На 21 юни украинският президент Володимир Зеленски назначи Олексий Морозов за нов ръководител на Управлението за държавна защита (UDO) на Украйна, съобщиха от президентската канцелария, цитирани от Kyiv Independent.

Реклама

Основните задачи на управлението включват осигуряването на сигурността на президента на Украйна и на високопоставени държавни служители, както и защитата на административните сгради и обекти на държавните органи.

Още: Зеленски заговори за собствената си смърт: Bild

Бившият шеф уволнен заради опита на Русия да убие Зеленски

Серхий Руд - предшественикът на Морозов на поста - беше уволнен на 9 май, малко след като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е разкрила мрежа от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са подготвяли убийството на Зеленски и други високопоставени служители в Украйна.

Още: Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Съобщаваше се, че са задържани двама полковници от UDO, обвинени в изтичане на класифицирана информация към Русия.

Снимка: Getty Images

Мрежата на ФСБ е имала за цел да намери извършители сред военните, близки до охраната на Зеленски, "които биха могли да вземат държавния глава за заложник и след това да го убият".

Само няколко седмици преди това служители на СБУ и полските правоохранителни органи са работили по задържането на полски гражданин, за когото се твърди, че е предложил на Русия да убие Зеленски.

В края на ноември 2023 г. Володими Зеленски заяви в интервю за The Sun, че от началото на пълномащабната война в Русия е преживял поне пет опита за убийство.

Още: Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес