Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритите в италианска фабрика ваксини били за COVAX

24 март 2021, 19:20 часа • 4036 прочитания

Двадесет и деветте милиона дози ваксина против коронавирус Оксфорд/AstraZeneca, открити във фабрика в Италия, са били предназначени за разпространение в Европа. Част от тях ще бъдат дарени на по-бедните страни чрез схемата COVAX на Световната здравна организация, съобщи AstraZeneca.

По-рано в сряда вестник „Ла Стампа” публикува информация за „скритите“ дози AstraZeneca във фабриката на „Каталент” в Анани близо до Рим. Изданието съобщи, че ваксините са били открити по време на инспекция на италианските власти по искане от Европейската комисия. Германският евродепутат Петер Лизе заяви, че информацията го е оставила без думи и призова AstraZeneca да изясни ситуацията, пише Ройтерс.

Сега AstraZeneca заяви, че повечето дози в завода „Каталент” са за ЕС, а останалите ще бъдат предоставени на по-бедните държави по схемата COVAX.

В момента не се планира износ, освен за страните от COVAX. Има 13 милиона дози ваксина, които чакат да бъдат освободени от контрола на качеството, след което ще бъдат изпратени до COVAX.

Останалите 16 милиона ще бъдат изпратени в Европа този месец и през април, се казва в съобщението.

БГНЕС припомня, че според публикацията на „Ла Стампа”, откритите дози ваксина са готови за транспортиране до Великобритания.

Подчертава се, че откритото количество – 29 милиона дози, е два пъти повече, отколкото целият Европейски съюз е получил досега от AstraZeneca.

Според „Айриш Таймс” това са ваксини, произведени в холандска фабрика, които са се озовали в Италия.

Изданието подчертава, че между Брюксел и Лондон е имало много телефонни обаждания относно съдбата на тези дози. В същото време Европейският съюз прави предложения за засилване на контрола върху износа на ваксини в опит да принуди AstraZeneca да достави повече ваксини за Евросъюза. "Очаквахме доставки от стотици милиони, а не получаваме и една четвърт", каза Сандра Галина, главен преговарящ на ЕК за ваксините.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес