Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сключи мир, стига толкова невинни жертви!": Олаф Шолц остро към Нетаняху (СНИМКИ)

11 август 2024, 17:25 часа • 4003 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц в телефонен разговор призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да сключи споразумение за примирие и освобождаване на заложниците, държани от палестинското ислямистко движение "Хамас".

Това предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на говорител на германското правителство. Според изявление на германското правителство Шолц е казал на Нетаняху, че много от военните цели в борбата срещу "Хамас" са вече достигнати, докато цивилните жертви и човешкото страдание в ивицата Газа са огромни.

Германският канцлер е подчертал, че сега е моментът да се финализира споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от палестинската групировка. "Прекратяване на войната в Газа ще е решителна стъпка към успокояване на ситуацията в региона," е заявил още Олаф Шолц.

Още: Нетаняху за 7 октомври: Съжалявам, че не успях да предотвратя нападението на "Хамас"

Междувременно Израел издаде разпореждане за разширяване на евакуациите в Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа, което обхваща централни, източни и западни квартали. Десетки хиляди палестинци бяха принудени да напуснат града още през нощта, докато в района отекваше танков обстрел.

Снимка: Getty images

Вчерашният израелски въздушен удар по училище в град Газа, в което са били настанени 350 разселени семейства, при който бяха убити близо 100 души, беше остро критикуван както от арабските държави, така и от западни съюзници на Израел като Великобритания и Франция, а САЩ изразиха сериозна загриженост.

Още: Шолц за призива на Зеленски: И дума не може да става Запада да сваля ракети и дронове над Украйна

В Тел Авив и други израелски градове имаше нови протести с призив за освобождаване на останалите заложници, които остават в плен на "Хамас".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес