Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът с Ева Кайли: изолиран случай или симптом на сериозен проблем?

17 декември 2022, 17:00 часа • 3126 прочитания

На вратата на кабинет № 069 на 12-ия етаж в сградата на Европейския парламент в Страсбург е поставен червен печат. До него виси бележка с надпис: "Запечатана канцелария, влизането забранено".

В предишни дни в този кабинет можеше да бъде открита Ева Кайли, гръцката евродепутатка, избрана от социалистическото обединение ПАСОК. Но от една седмица нищо не е както преди.

Чували с пари, подкупи и скандали

Кайли е в ареста заедно с партньора си Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобиста Николо Фига-Таламанка. Джорджи и Пандзери основават заедно неправителствената организация "Борба с безнаказаността", за която се твърди, че е използвана от Катар и Мароко за купуване на политическо влияние с пари и подаръци.

Кайли и нейното обкръжение са обвинени във вземане на подкупи. Белгийските следователи са открили чували с пари по време на претърсвания на жилищата им.

Миналия уикенд скандалът стана публично достояние. Оттогава темата за катарските подкупи е основна за членовете на Европейския парламент и техните служители.

Много депутати изглеждат разтревожени. Те осъзнават, че репутацията на тяхната институция е застрашена - институция, която се смята за европейски стожер на върховенството на закона и борбата с корупцията. Това не е първият скандал, свързан с незаконно присвоени средства и злоупотреби в Европейския парламент - но никой не си спомня за скандал с такъв мащаб.

Скандалът избухна в сърцето на европейските институции

Израженията на лицата на евродепутатите са вкаменени и мнозина са изненадани, когато председателката на ЕП Роберта Мецола за първи път адресира случая в понеделник следобед.

Християндемократката от Малта говори за атака срещу Европарламента, срещу демокрацията и начина на живот в Европа. И го определя като вероятна атака отвън.

Всъщност е точно обратното: скандалът се разиграва в центъра на европейската институция. Кайли е една от 14-те заместник-председатели на ЕП до почти единодушното ѝ отстраняване от пленарната зала в средата на седмицата. Бивши депутати и парламентарни служители също са замесени.

Огромен репутационен проблем

Групата на социалистите бързо изключи Кайли. Бе започнато е вътрешно разследване. Въпреки това се появиха и критики към управлението на кризата от страна на лидерката на парламентарната група Ираче Гарсия Перез. Според вътрешните ѝ критици тя не контролира добре ситуацията и допуска тактически грешки.

В пленарната сесия се чуха малко обвинения. Ръководителят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер дори призовава скандалът да не се използва за партийни политически цели. Опасенията, че е възможно да бъдат засегнати дори собствените им редици, очевидно са твърде големи, а репутационните щети са твърде големи.

В проевропейските парламентарни групи нараства загрижеността, че крайнодесните партии биха могли да злоупотребят със скандала, за да насочат общественото мнение в своя полза на следващите европейски избори. Затова ЕП прави каквото може в тази ситуация и уверява белгийските власти в пълното си съдействие.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес