Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силяновска пред българския посланик: Отношенията ни не са на необходимото ниво

10 септември 2024, 14:46 часа • 1113 прочитания

Необходима е промяна в отношенията между двете ни страни. Това каза президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова при приемането на акредитивните писма на новия български посланик в Скопие Желязко Радуков, предаде БГНЕС.

Според Силяновска "за съжаление отношенията ни не са на необходимото ниво и не отговарят на живота на страни членки на НАТО и в ситуация, когато едната е част от ЕС, а другата е кандидат за присъединяване.

Силяновска-Давкова заяви, че е необходима промяна и допълни: "В този смисъл аз, като президент на всички граждани на тази страна, изразявам своето очакване и надежда, че Вие, уважаеми посланик, ще работите за развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес с акцент върху предизвикателствата на ежедневието и бъдещето".

Още: Радев честити на Силяновска държавния празник Илинден, тя отива при Вучич

На церемонията по връчването на акредитивните писма посланик Радуков оцени, че мисията му започва при особено извънредни обстоятелства. Той посочи, че опустошителните последици от войната в Украйна, кризата в Близкия изток, последиците от пандемията, политическата и социалната поляризация на глобалната общност ни изложиха на сериозен риск.

"Заради ежедневните турбуленции в двустранните ни отношения, ние сякаш забравяме, че нашите две страни са съюзници в най-мощния политически и военен съюз", каза Радуков.

Още: Силяновска се загрижи за правата на македонското малцинство в Албания

Той обясни, че съвместното членство на двете страни в НАТО им е донесло безброй ползи.

"Ние обаче не го получихме безплатно. Страните ни са платили и ще плащат необходимата цена, за да бъдат съюзници с всички наши партньори, но и помежду си", допълни Радуков, и посочи Коридор 8 като проект, който е важен не само за сигурността на двете страни, но и на Алианса като цяло.

Силяновска се загрижи за правата на жените, но не и за македонските българи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес