Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигналите за сексуален тормоз на работното място в Нидерландия растат главоломно

12 юли 2022, 20:52 часа • 1828 прочитания

Броят на сигналите за сексуален тормоз на работното място в Нидерландия през последните месеци се е увеличил повече от два пъти, твърди Фондацията за правна помощ "Ачмеа". През 2020 г. и 2021 г. фондацията е разглеждала малко над 30 такива случая годишно. През първата половина на 2022 г. са получени над 85 молби за помощ, съобщи сайтът „Nl Times”, цитиран от БГНЕС.

Сексуалното насилствено поведение получи широко медийно внимание след движението #Мetoo и разкритията за сексуални нарушения в шоуто за таланти "Гласът на Нидерландия". Това е отразено и в броя на молбите за правна помощ, се казва в прессъобщение на фондацията, в която сътрудничат над 700 адвокати. 

"Това, което ми прави впечатление, е, че тази тема е на дневен ред за много работодатели", каза адвокатът по трудово право Лаура Вермюлен. "Тези случаи се срещат в различни сектори, в големи и малки компании и на всички нива. В моята практика виждам, че често става въпрос за анонимен сигнал за агресивно поведение. Много работодатели реагират много бързо, защото се притесняват например от накърняване на репутацията".

След като някой подаде сигнал за сексуален тормоз, обвиненият служител често бива временно отстранен от работа, като му се заплаща възнаграждение, докато разследваща агенция или комисия по жалбите разследва обвинението, обясняват от фондацията. Въз основа на резултатите от разследването, което често се състои от различни интервюта с колеги, случаят може да бъде прекратен, обвиненият служител може да получи предупреждение или да бъде уволнен.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес