Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция дава всичките си бронетранспортьори PBV 302 на Украйна: Помощ за милиарди

29 май 2024, 11:45 часа
Реклама

Швеция ще дари за украинските въоръжени сили всичките си бронетранспортьори Pansarbandvagn 302, както и редица други въоръжения, включително самолети за наблюдение ASC 890, ракети въздух-въздух със среден обсег Hunting Robot Rb 99, (AMRAAM), които могат да се използват както на самолети, така и на наземни системи за противовъздушна отбрана, както и артилерийски боеприпаси, по-конкретно 155 мм. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната.

Пакетът военна помощ е 16-ти поред и е в размер на 1,25 млрд. долара - най-големият до момента, обяви вицепремиерът Ебба Буш.

Още: Швеция предоставя десетки милиони евро за енергийна помощ за Украйна

Самолетите за наблюдение ASC 890 ще бъдат особено полезни за противовъздушната отбрана на Украйна, като ще ѝ позволят "да идентифицира пристигащите крилати ракети и дронове и да идентифицира цели както на земята, така и в морето", отбеляза и министърът на отбраната Пал Йонсон. Тези самолети са еквивалент на руския А-50 "Бериев" - само че по-малки, по-евтини и по-модерни:

Швеция също така не изключва възможността да изпрати изтребители Gripen в Украйна. Стокхолм обаче е бил помолен да се въздържи, тъй като се дава приоритет на въвеждането на американските F-16 в украинските военновъздушни сили.

Още: Швеция планира 7 млрд. долара военна помощ за Украйна през 2024-2026 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес