Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Разрешението на Украйна да нанася удари в Русия с германско оръжие не заплашва с ескалация

04 юни 2024, 10:51 часа
Реклама

27 месеца след като руските войски нападнаха Украйна, германският канцлер Олаф Шолц най-после прие, че украинците не могат ефективно да се защитават, ако нямат разрешение да удрят по военни цели и на територията на страната агресор Русия.  

Разрешението на Украйна да нанася удари по цели в Русия с германско оръжие не заплашва с ескалация на войната и е необходимо за самозащита, заяви канцлерът на 3 юни в ефира на радио Antenne Bayern, цитиран от DW. В коментари пред изданието Шолц защити промяната в позицията на Германия, която беше публично обявена за първи път миналата седмица.

"Ние сме убедени, че това няма да доведе до ескалация, защото, както каза президентът на САЩ, въпросът е само в това да можем да защитим такива големи градове като например Харков“, каза Шолц. Той добави, че решението е взето внимателно, след консултации с партньори, пише и "Европейская правда".

Още: Шолц към Путин: Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО

Германското издание The Pioneer също съобщава, че "ерата на ампутираната война ще приключи". В бъдеще Киев ще има право да използва германско оръжие срещу цели на руска територия - така ще могат да бъдат отблъснати руските атаки срещу Харков, които преди това бяха безпроблемно и безопасно за Русия извършвани от руската гранична зона, най-вече от Белгород.

Още: Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес