Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарл Мишел: Разочароващо е отсъствието на Китай от срещата за Украйна

13 юни 2024, 20:40 часа
Реклама

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел разкритикува решението на Китай да бойкотира мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария през следващите дни, предаде ДПА. "Разочароващо е, че Китай няма да участва", заяви Мишел днес в кулоарите на срещата на лидерите на седемте най-развити индустриални демокрации в Южна Италия.

Още: Politico: Шарл Мишел крои отмъщение срещу Урсула фон дер Лайен

В края на миналия месец Китай заяви, че няма да участва в мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария. Пекин изтъкна ясното разминаване между организацията на конференцията и изискванията на Китай, както и общите очаквания на международната общност, което затруднява участието на китайските представители, заяви говорителката на външното министерство Мао Нин.

Още: Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Очаква се около 40 държавни и правителствени ръководители, както и делегации от 90 държави и организации да вземат участие в срещата на върха, която се провежда през уикенда в курорта Бюргенщок, съобщи БТА. Русия не е поканена и отхвърля събитието като западна пропаганда. Целта на срещата на върха е да се подготви почвата за последваща среща на върха за мир с руско участие. На нея ще бъдат обсъдени също така продоволствената сигурност и ядрената безопасност. По-рано днес Швейцарският национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи за атаки срещу държавни уебсайтове преди началото на срещата на върха.

Още: Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес