Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозен ръст на пожарите в Гърция: С 50% са повече от миналата година

26 август 2024, 19:38 часа • 798 прочитания

Тази година в Гърция са регистрирани 50% повече летни пожари, отколкото през 2023 г.

След най-ранната гореща вълна и най-топлата зима в историята, лятото в Гърция беше белязано от поредица от пожари, увенчани от огромно огнище, което опустоши райони североизточно от столицата Атина.

„От 1 май насам пожарникарите трябваше да се справят с около 4000 пожара - с 50% повече от миналата година“, заяви говорителят на правителството Павлос Маринакис, предаде ЕРТ.

Най-големият пожар за годината досега започна на 11 август близо до историческия град Маратон, на 40 км североизточно от столицата Атина.

Подхранван от силни ветрове, пожарът опустоши около 10 000 хектара (25 000 акра), отне живота на жена на 60 години и принуди хиляди хора да напуснат домовете си.

Още: Най-тежкият пожар в Гърция вероятно е причинен от неизправен електрически кабел

Две седмици след огнения ад критиките на опозицията към правителството за справянето с бедствията продължават да се засилват.

Преди седмица министър-председателят Кириакос Мицотакис се сблъска с протести на разгневени жители, докато посещаваше район, засегнат от бедствието, за да обяви помощ за пострадалите.

През март гръцкото правителство поръча седем нови самолета са гасене на пожари Canadair. Първият от тях трябва да бъде доставен до края на 2027 г.

Още: Пожарът около Атина отстъпва, но пожарникарите остават мобилизирани

Част от финансиране на стойност 400 млн. евро ще бъде покрита от фондовете на Европейския съюз.

Учените твърдят, че емисиите от изкопаеми горива влошават продължителността, честотата и интензивността на горещите вълни в целия свят.

Според Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата повишаването на температурите води до удължаване на сезоните на горските пожари и до увеличаване на изгорелите площи. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес