Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С усмивка на лице: Алексей Навални се появи за първи път от новия затвор (СНИМКИ и ВИДЕО)

10 януари 2024, 15:16 часа • 3278 прочитания

Най-големият опозиционер на руския диктатор Владимир Путин - държаният под строг режим Алексей Навални - за първи път се включи с видеовръзка от колонията "Полярен вълк" в село Харп на полуостров Ямал (Северозападен Сибир), където беше преместен в края на 2023 г.

На 10 януари политикът взе участие в разглеждането на иск срещу бившата си колония във Владимирска област. Той оспорва 12-дневния си арест в наказателна килия заради пререкание с инспектор.

Още: "Писмо от затвора": Навални е добре, чувства се като Дядо Коледа

По-добри условия

Преди заседанието политикът разговаря чрез видеовръзка с журналисти. Той заяви, че се чувства добре, а условията в новата колония са много по-добри, отколкото в предишната.

"Има само един проблем, не знам в кой съд да отида. Времето тук е лошо", оплака се още Навални, цитиран от "Медуза".

След заседанието Ковровският съд отхвърли искането на Навални за незаконно поставяне в карцера, пише Mediazona.

Още: Навални е преместен на ужасяващо място - ето в коя наказателна колония

Снимка: Getty Images

Изчезването на Навални

През декември Навални три пъти не бе включван по видеовръзка от съдебните заседания по исковете му срещу колонията и на екипа му беше отказана всякаква връзка с него. Първоначалното обяснение е било проблеми с електричеството, а по-късно адвокатът му дори е получил обяснение, че Навални вече не фигурира в списъка на наказателната колония във Владимирска област. Така никой не бе виждал политика за дълъг период от 6 декември нататък.

Навални излежава дълга присъда в затвора по обвинения в екстремизъм, а миналото лято съдът постанови той да бъде преместен в по-сигурен и строг затвор.

Още: САЩ се загрижи за съдбата на Алексей Навални

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес