Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците са разрушили древни скитски могили в Украйна: Още едно нарушение на Женевската конвенция

05 септември 2024, 11:21 часа • 2535 прочитания

Руските сили са разрушили древни надгробни могили на фронтовата линия в Южна Украйна. По този начин потенциално са нарушили Хагската и Женевската конвенция, според проучване на украинската обсерватория на конфликтите, публикувано на 4 септември, съобщи „Киев Индипендънт“.

В Украйна има много древни гробове, известни като кургани - високи до 20 метра и датиращи от 3000 г. пр.н.е. Те съдържат археологически съкровища, включително от скитската епоха.

Обсерваторията на конфликтите анализира отворени геопространствени данни, за да установи, че двата обекта във Василовския район на Запорожка област, например, са били повредени при окупацията им от руските въоръжени сили. Освен това те са били използвани от руснаците за военни цели като около тях и в тях е строена военна инфраструктура.

Още: ЮНЕСКО проверява над 200 културни обекта, пострадали от войната в Украйна

Отделно от военните строежи щетите „могат да означават разграбване или унищожаване на свързаните с могилата артефакти и древни останки“, пише в доклада.

Тъй като културното наследство има право на защита съгласно международното право, увреждането на обектите и потенциалното им разграбване може да представлява нарушение на международното хуманитарно право на Хагската и Женевската конвенция.

Освен това ограниченията при провеждането на изследвания чрез разузнаване от открити източници сочат, че „истинският брой на археологическите обекти, засегнати от руското фортификационно строителство, вероятно е много по-висок, отколкото е документирано в настоящия доклад“, посочва още обсерваторията.

Още: 139 са пострадалите културни обекти в Украйна от началото на конфликта

Войната на Русия срещу Украйна оказа сериозно въздействие върху украинското културно наследство, разрушавайки около 2000 културни обекта и оставяйки 1,5 млн. музейни артефакти в територии, окупирани от Русия. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция в края на юни, признавайки геноцидното намерение на Русия да унищожи културното наследство и идентичност на Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес