Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците обявиха национализация на украинските жилища в окупираното Запорожието

27 май 2024, 10:18 часа • 3691 прочитания

В окупираната от Русия Запорожка област на Украйна руските нашественици са започнали национализация на недвижимите имоти на украинците, напуснали областта. Това съобщи Центърът за национална съпротива на Украйна.

"По-голямата част от населението на региона беше принудено да го напусне след окупацията. Сега руснаците започнаха нова вълна от процеса на конфискация на имущество", се казва в съобщението.

Съгласно процедурата окупаторите могат да обявят дадено жилище за "безстопанствено", ако собствениците му не са го пререгистрирали в рамките на 30 дни в съответствие с правилата на Руската федерация или не са плащали комунални услуги в продължение на една година.

Още: Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

"Разбира се, по-голямата част от населението, което е напуснало селищата, няма да може да направи това, така че руснаците просто ще заграбят жилищата", отбелязват от Центъра за национална съпротива.

Те добавят, че всякакви подобни действия на Русия са "юридически нищожни" и всички собственици на жилища към 24 февруари 2022 г. ще останат такива и в бъдеще.

Още: Путин де факто постанови депортация за всички от окупираните украински земи, които нямат руски паспорти

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес