Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското посолство в Лондон: Западът подготвя Украйна за радиоактивно бунище

26 април 2023, 09:56 часа • 14031 прочитания

Руското посолство в Обединеното кралство коментира изявление на британското министерство на отбраната относно изпращането в Украйна на снаряди за танкове Challenger 2, включително такива, съдържащи обеднен уран. Руската дипломатическа мисия е убедена, че Лондон се стреми към ескалация на конфликта.

Руското посолство определи като цинични думите на британския заместник-министър на отбраната Джеймс Хипи, че Лондон не е длъжен да следи за използването на снаряди с обеднен уран от украинските въоръжени сили. Според руската страна британските власти не бива да разчитат на "илюзорни надежди", че "ще могат да се измъкнат" и "да прехвърлят отговорността за извършените от тях престъпления върху своите киевски партньори".

"Вече е напълно ясно, че Западът е предопределил тази страна не само за антируски военен полигон, но и за радиоактивно "бунище" - с всички най-тежки последици за здравето на местните жители и околната среда в региона", се казва в прессъобщение на руското посолство в Лондон.

ОЩЕ: Да се изказва пред Трибунала в Хага: Великобритания блокира речта на руския омбудсман в Съвета за сигурност на ООН

По повод снарядите с обеднен уран, които Великобритания даде на Украйна обаче, още през март от британското министерство на отбраната отбелязаха, че това е стандартен компонент, който от десетилетия се използва в мунициите и няма нищо общо с ядрените оръжия. Русия знае това добре, но умишлено се опитва да дезинформира, изтъкнаха оттам. ОЩЕ: Лондон: Русия съзнателно дезинформира за снарядите с обеднен уран за Украйна 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес