Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката в Севастопол (ВИДЕО)

24 юни 2024, 13:32 часа

Посланикът на САЩ Лин Трейси е била извикана в руското външно министерство след украинския ракетен удар по анексирания Севастопол на окупирания от руснаците полуостров Крим.

Реклама

Става въпрос за атаката от 23 юни, неделя, когато руските сили за противовъздушна отбрана свалиха ракета близо до плажа Учкуевка. Местните власти съобщиха за нападение с далекобойни ракети ATACMS, предоставяни на украинските сили от Съединените щати – това обаче не може да бъде проверено от независим източник. Назначеният от Кремъл „губернатор“ на Севастопол Михаил Развожаев съобщи за три жертви и повече от 100 ранени. Според него 5 въздушни цели са били свалени над Черно море, а фрагменти са паднали в крайбрежната зона.

Още: Русия свали ракета на кримски плаж, има жертви и ранени (ВИДЕО и СНИМКИ)

Москва директно обвини Вашингтон, но пази ли тя собствените си граждани?

След нападението Русия обвини САЩ. Руското военно министерство обяви, че "всички полети на американските оперативно-тактически ракети ATACMS се направляват от американски специалисти въз основа на данните на сателитното разузнаване на САЩ“. "Следователно отговорността за умишлената ракетна атака срещу цивилни в Севастопол е преди всичко на Вашингтон, който достави тези оръжия на Украйна, както и на режима в Киев“, се казваше в изявлението и се говореше за "отговор".

Още: Русия обвини САЩ за удара по кримския плаж. Едно от загиналите деца е на зам.-кмета на Магадан

Само че тук въпросът е друг - местните власти вече предупредиха неколкократно, че е огромен риск да се плажува в Крим, включително на ударения плаж, защото наблизо се намират военни обекти на Руската федерация, които могат да бъдат поразени от Украйна. Защо Москва разполага военни обекти сред цивилното население и така застрашава живота на гражданите на полуострова, остава загадка. Такъв акцент се появи днес и в обзора на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, който припомни как гражданите на Севастопол са се оплакали, че никой не ги е предупредил чрез сирените за въздушна тревога.

Още: Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия. Падна ли крепост на ВСУ до "Пътя на живота"? (ВИДЕО)

Защо посланикът на САЩ е привикан?

Според изявлението на руското външно министерство от 24 юни - Лин Трейси "е направила демарш във връзка с новото кърваво престъпление на киевския режим, спонсорирано и въоръжено от Вашингтон".

Още: Путин изрази съболезнования на жителите на Севастопол. Но няма да спре войната

"Съединените щати, които водят хибридна война срещу Русия и на практика са станали страна в конфликта, снабдявайки въоръжените сили на Украйна с най-модерни оръжия, включително ракети АТАCMS с касетъчни бойни глави, използвани срещу жителите на Севастопол, чието насочване и въвеждане в полети се извършва от американски военни специалисти, носят еднаква отговорност за това престъпление с киевския режим", се казва в съобщението на министерството.

Посолството на САЩ в Москва не коментира.

Още: Кошмарът ATACMS за Крим: Уникален комуникационен център е изпепелен (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес