Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските войници: С белезници на фронта, болни, ранени и пиещи трупна вода (ВИДЕО)

05 юни 2024, 13:29 часа
Реклама

В Русия започват да изпращат на фронта насила стотици мобилизирани, които са отказали да воюват с Украйна. Тези, които се съпротивляват, биват пребивани и вързани. 

Реклама

Отказалите се качват на самолет под дулото на автомати и се изпращат, вкл. и да щурмуват цели в Харковска област: Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Човешки глави по полетата

Сергей Круглий е решил да не се връща на войната, защото непрекъснато му се привиждат човешки глави, които той е събирал по полетата на Украйна. 29-годишният мъж е мобилизиран през есента на 2022 г., а през март 2023 г. си идва в отпуск. През първия месец не е спал и непрекъснато е чупил нещо у дома.

Освен кошмарите и посттравматичното разстройство се появява и друг проблем в семейството. Неговата майка губи работата си. Започват да обикалят болниците, за да регистрират мъжа като единствен човек в семейството, който да печели и и тогава става ясно, че на лекарите е казано от военните комисариати да не дават никакви справки за болести, за да може да връщат "ветерани" обратно на фронта в Украйна

Мобилизираният не се връща в окопите. Година и половина живее в дома, в който е регистриран и се грижел за майка си. Изпраща всички справки за нейната недееспособност във военния комисариат и в прокуратурата без да се крие. Парите му от военното министерство свършват: по-голямата част отива за погасяване на кредити, които са били "прекалено много."

С времето той се успокоява. Епизодите на психическо разстройство се връщат само, когато майката започва да пие. Леля му го подкрепя, спомнят си неговите познати. Но през октомври 2023 г. в апартамента влизат полицаи - искат да се дадат показания за дезертиране, а той не се е крил. 

ОЩЕ: BBC: Жалби и протест в Москва заради принудително вземане на наборници

СНИМКА: Getty Images

Има член, има съд, има присъда

Владимир Муронов, шофьор-механик, е разпределен като санитар в медицинска рота, но не работи по специалността си нито ден, а веднага е изпратен на фронта. След това - да събира телата на убитите. 

Излиза в първия си отпуск през юни 2023 г. с тремор на ръцете. Виждайки, преминаваща кола, той вдига поглед към небето и търси дронове, ракети и бомби. Решава да не се връща с думите: "Искам да живея."

Още: Украинските командоси преследват руските наемници в Сирия: Истински лов (ВИДЕО)

Самоволно напускане на частта

"Той разбира, че ще има последици, но реши, че ще понесе правните последици. Мислехме, че това, което прави, ще се спази. Има член, има съд, има присъда." Владимир си подарява лято със семейството си. По същия начин постъпват и негови колеги, служещи в медицинска рота. 

Докато живее на мястото, където е регистриран, без да се връща в частта, жена му забременява с трето дето. Но на Владимир не му е писано да го види. През октомври 2023 г. в дома му идва военна полиция. Мобилизираният е в гаража, полицаите оставят телефонен номер. Владимир се обажда и уговаря да отиде във военния следствен отдел. Казват му, че "ще даде обяснение и ще се върне обратно." Но той не се връща.

Бяха готови да си излежат отказа

"Това бяха хора, които бяха готови да се борят за отказа си, да го излежат, да понесат всички необходими наказания. Те не искаха да бягат от отговорност, бяха готови да я поемат", разказва сестра на един от дезертьорите. Това признават и командирите, които вписват в досиетата на отказалите се, че "не са мотивирани."

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Бягства

Някои от отказалите се да воюват в Украйна са връзвали чаршафи, с които са се спускали от четвъртия етаж, други през кухнята, но част от тях се връщали тайно, страхувайки се "да не стане по-лошо."

Избягалите не били преследвани веднага, но как да живеят после, пита една от жените на отказалите се да се бият за Путин в Украйна. В дома ти ще дойде полиция, не можеш да започнеш работа, нито да посетиш поликлиника, всички документи са в комисариата. Трябва да заминеш за друг град или регион, а нямаш пари. Военното министерство спира плащанията още когато не се върнеш навреме от отпуск или напуснеш частта.

"Всички искат да се измъкнат"

В средата на май, отказали се да воюват се обръщат с писмо по отговорника по правата на човека в Свердловска област Татяна Мерзлякова. Писмото е подписано от 70 мъже. Те наричат себе си "граждани на Русия, подозирани в това, че самоволно са напуснали военната си част". Но много от тях не са напускали казармата освен до столовата в продължение на месеци. Мъжете споделят, че не им се разрешава да се видят със съпругите, децата и родителите, а ако ги пуснат на среща, то става само с белезници. 

Една от съпругите разказва, че лично се е обадила на Мерзлякова и разказала за падналите зъби на мъжа си, гнойните рани по тялото и в устата и невъзможността му да получи лечение. Отговорът бил: "Всички искат да се измъкнат. Това не са мъже, а не знам какво, не могат да воюват." 

Още: Жени на мобилизирани руснаци молиха на колене да бъдат върнати мъжете им (СНИМКИ)

С рак и туберкулоза на фронта

Отказали да воюват заради рак, туберкулоза и психически разстройства са изпратени на фронта чрез измама, съобщи руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Мобилизираните от воинска част 98592 в Ставропол очаквали проверка, след като написали молба за отказ от участие във войната. Рано сутринта на 31 май им съобщават, че ще ги закарат на разпит в Ростов на Дон. Под този предлог те са извозени в Донецк и хвърлени в бой, разказват близките им. 

Роднините твърдят, че сред тях има болни от рак и туберкулоза. Един мъжете е с гангрена след раняване.  

Отиват в окопите вързани

По информация на "Верстка" съзнателно отказалите се да воюват на територията на Украйна мобилизирани са задържани в руски военни поделения, а после без тяхното съгласие са изпращани на фронта. Съпруга на един от мобилизираните споделя, че следовател й е казал: "Не сме го измислили ние, това е заповед от Москва." Каква именно, не е уточнил. 

Жената споделя още, че във воинската част в Ростов триетажната сграда е била изпълнена с отказали се да се бият в Украйна. В една от стаите е имало 40 души. На тези, които са се осмелили да се оплачат в прокуратурата и военно министерство, са били слагани белезници и са "морално измъчвани". На 6 май в 05:00 часа сутринта качват 67 души на автобуси за Донецк. Тези, които не искали да тръгнат, са пребити и вързани - така са изпратени в окопите.

За подобно "изпращане" на отказали се да ходят обратно на фронта съобщават приятели и семейства на мъже от Красноярск, Москва и Московска област. 

Още: Масови арести в Махачкала: Или отивате да се биете в Украйна, или в затвора (ВИДЕО)

Трупна вода за пиене

Генадий служи 8 месеца след мобилизацията. На 20 април 2023 г. е ранен. В болницата в Донецк само почистват раните му, а осколките остават в тялото му - в близост до артериите под ключиците. Самите медици в Донецк казват, че трябва да бъде освободен, тъй като осколките са в близост до важни кръвоносни съдове, но той не е демобилизиран. Не го пускат в отпуск и през юни 2023 той просто си тръгва от частта. 

Връща се в Казан като старец, почти не може да ходи, разказва сестра му. Генадий споделя, че на фронта е ад, не достигала вода. Над прикритието им било разположено импровизирано гробище с телата на загиналите, от там се стичала вода и те пиели тази трупна вода.

През първия месец не мигнал нито веднъж, искал да се самоубие, прерязал си вените. 

През февруари 2024 г. в жилището му идват полицаи и му казват, че се издирва. Отива в комисариата и заявява, че е сериозно ранен, надявайки се на разследване, моли да бъде демобилизиран. Генадий казва, че не иска да се върне на фронта: "Видях там този кошмар, тази месомелачка. Може да се служи в армията, може да искаш да изпълниш дълга си към родината, може да воюваш, но не така. Някак по човешки може. А не да ни хвърлят на първа линия, като месо."

Генадий е отведен на територията на казанското танково училище, където заедно с други 150 отказали се живее в общи казарми и се прибирал у дома само през почивните дни. Документите му за освобождаване от служба се прехвърлят от един следствен отдел в друг и до момента не са стигнали до Самарския гарнизон, казва адвокатът му. В момента се намира някъде в Донецка област. 

Още: Паметно: Руснаци стрелят по свои, украинците се наслаждават от дрон (ВИДЕО)

Не искат да воюват

Защо руското военно министерство се решава на безпрецедентни мерки? Една от версиите е недостиг на войници за обсадата на Харков, предполага руски адвокат и допълва, че на руската армия в момента са необходими поне 300 000 мъже за тази задача. Именно там се насочват опитните военни и тук са нужни дезертьорите. "Макар че моралният дух на тези мъже... Не искат да воюват. Те са готови да отидат в затвора. И дори имат юридическото право за това. Може би сами за себе си са опасни в боя", казва още адвокатът. 

Още: "Не искаме в Украйна, искаме в затвора": Руски войници са принуждавани да се връщат на фронта (ВИДЕО)

Зверове със свои, зверове с чужди

От около денонощие насам в Украйна вече има пореден пример за руските зверства - състоянието, в което е върнат обратно от плен украинският военен Роман Горилик. Той е работил в АЕЦ Чернобил. Кадрите какво е състоянието на Горилик след дългия плен са публикувани от украинския проект на Координационния щаб за лечение на военнопленници "Искам да живея".

Руснаците отвеждат Роман и останалите 168 души, охраняващи атомната електроцентрала в Чернобил, от Украйна през Беларус през март 2022 г. 89 от тях все още са в плен, съобщава проектът. На 31 май Горилик се завърна у дома по време на друга размяна на военнопленници.

Според украинския главен прокурор Андрей Костин по време на пълномащабната война руснаците са екзекутирали най-малко 61 украински военнопленници. Костин твърди, че всички украински военнопленници са били измъчвани.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес