Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

30 септември 2024, 11:50 часа • 3515 прочитания

Учудващо или не - руските пропагандисти в последно време промениха реториката си и започнаха да поставят под въпрос силата на Путин, да го критикуват и да задават въпроси, които доскоро бе невъзможно да си представим да звучат в ефира на държавните им телевизии. 

Това става на фона на факта, че руският диктатор не е постигнал набелязаните си цели във войната срещу Украйна и след като украинските войски започнаха операция "Курск", прониквайки на руска територия, откъдето вече втори месец руската армия не може да ги изтласка. Това каза военно-политическият наблюдател на групата "Информационна съпротива" Олександър Коваленко пред "Канал 24". Според него критиките срещу т. нар. "специална военна операция" [войната на Русия срещу Украйна] показват настъпилата очевидна промяна в позицията и отношението на руските сили за сигурност и съответно това се отразява в транслираната от тях информация.

Още: Русия се надъхва да ползва ядрено оръжие срещу Украйна, за да не загуби (ОБЗОР - ВИДЕО)

Силовите структури започнаха да показват, че са готови да се разделят с Путин

Средностатистическите руснаци, както и самите руски пропагандисти се намират под въздействието на информацията, разпространявана от руските служби за сигурност. Различните силови структури в Русия обаче имат противопоставяния помежду си и това вече видимо се отразява в информацията в публичното пространство, която те би трябвало едновременно и в синхрон да предават. Критиките показват и друго - настъпилите видими промени в отношенията на силовите структури към самия руски диктатор.

Много руснаци вече си задават въпроси относно развоя на събитията в Курска област, започвайки да схващат, че там нещата съвсем не се развиват според плана на Путин, за който той говореше през първата година от войната - 2022 г.

Прави впечатление, че руските пропагандисти спряха да повтарят наративите за някаква "мащабна победа", а точно обратното, подчертава военният анализатор.

Още: Новата ядрена заплаха на Путин: Първи коментар от ЕС

Дори вездесъщият Соловьов, главният путински пропагандист, направи рязък завой

Колкото и да е невероятно думи срещу Путин си позволи да изрече дори главният кремълски пропагандист Владимир Соловьов, който две години и половина изключително усърдно прокарваше путинските наративи и се славеше в шоуто си с едни от най-яростните и ненавистни изблици срещу Украйна, надъхвайки средностатистическия руски зрител с всевъзможни манипулации. Същият Соловьов преди дни призова Путин да подаде оставка, което стъписа даже присъстващите в студиото му гости.

В предаване на живо пропагандистът заяви, че ако е необходимо трябва да се помисли за "оставката на Главния", за да се подобрят отбранителните способности на Русия.

Той дословно каза следното: "Няма значение какъв цвят е котката - важно е тя да лови мишки, така че да преминем конкретно към някакво решение. Ако за това е необходима оставката на Върховния, ами тогава..." - тук Соловьов прекъсна и многозначително погледна присъстващите, които не можаха да скрият изненадата си от толкова прозрачния намек. След това пропагандистът добави, че не той е упълномощен да взема такива решения.

Още: Путин плаши наред: Иска промени в реда за използване на ядрено оръжие

Наскоро имаше и друг показателен случай отново в шоуто му "Соловьов LIVE" - бе поканен друг известен кремълски пропагандист, Тигран Кеосаян, съпругът на още едно кремълско острие, главната редакторка на "Russia Today" Маргарита Симонян. Той разкритикува заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие, давайки ясно да се разбере, че тези заплахи отдавна е трябвало да бъдат изпълнени, а не да остават единствено заплахи. Когато Соловьов се обърна към него и заяви, че тези изказвания на Путин отговарят на държавната ядрена доктрина, Кеосаян твърдо отговори: "Точно по тази доктрина ние отдавна трябваше да ударим [с ядрено оръжие]". След тези думи в студиото настана неловка тишина.

Още: Страхът от руското ядрено оръжие изчезва, дори Соловьов е бесен (ОБЗОР - ВИДЕО)

И не е само това - Соловьов открито се противопостави на Кеосян относно Курска област и украинската инвазия там - Кеосян говореше как всичко върви по план, но руският тв водещ отвърна, че планът не сработил, трябва нещо друго - и точно в този разговор Соловьов казва, че е време за ядрено оръжие:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес