Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рускините все по-често ще раждат от мъртвите си мъже

13 юни 2024, 12:20 часа • 7854 прочитания

"Длъжна съм да имплантирам това дете, последното ембрионче". Това казва Олга Ануфриева от Бурятия, която вече е родила дъщеря година след смъртта на мъжа си, загинал във войната в Украйна. Сега планира да роди още едно дете. Ембрионите са замразени през 2017 г.

Не останаха мъже

"Зная, че от тук нататък ще съм сама, няма от кого да получа помощ. В района не останаха мъже, всички са на война", казва още Олга. 

Още: Русия крие показателни данни за жертвите си в Украйна (ГРАФИКИ)

В подобна ситуация са и други рускини. След началото на войната популярността на инвитро процедурите нараства. Мъжете дават сперма преди да заминат на фронта, а понякога по време на отпуск. В репродуктивните клиники за жените на руските военнослужещи има намаления, а в страната все по-често се обсъжда създаването на банка със сперма на "участниците в СВО".

Аналогична ситуация и в Украйна

В началото на годината в Украйна се разрази скандал, след като Върховната Рада публикува закон, съгласно който жените на загиналите военни нямаше да имат възможност да се възползват от изкуствено оплождане. Законът предвиждаше в случай на смърт на военния биологичният материал, чието съхранение е било финансирано от държавата, да бъде утилизиран. Тогава адв. Елена Бабич обясни, че предвижданата поправка в закона е забранявала използването на биологичния материал след смъртта на мъжа. 

Поправка

Още: Руски удар уби полицаи в Украйна, войници на Путин ликвидирани край Белгород (ВИДЕО)

След бурната обществена реакция в крайна сметка в началото на февруари 2024 г. украинските депутати гласуваха за безвъзмездно съхранение на репродуктивни клетки за период от три години. След изтичането на този срок съхраняването ще бъде за сметка на лицето, определено в съответните документи. 

Собственикът на репродуктивните клетки официално се признава за баща в случай на използването им за зачеването на дете.

Руското военно министерство призна за 74 загинали моряци на потопения кораб "Новочеркаск" (СНИМКА)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес