Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски военни сеят СПИН в окупираните територии: Русия се страхува за репутацията си, не изследва хомосексуалния фактор

18 септември 2024, 18:00 часа • 6208 прочитания

Броят на регистрираните случаи на ХИВ сред руските военни в последното тримесечие на 2023 г. е скочило с 20% в сравнение с данните преди войната. Пикът на заболяването е регистриран след мобилизацията. Това пише в научна статия на лекари от структурите на руското военно министерство, публикувано в "Военно-медицинский журнал", съобщи "Вёрстка".

Заразените

В статията се казва, че през 2023 г. абсолютното мнозинство от хора с диагноза ХИВ сред руските военни са тези, които са сключили договори с руската армия (99,8% от общия брой военнослужещи). Почти всички от тях да войници и матроси (93,5%), другите са както следва - офицери (4,4%), мичмани (1,8%) и курсанти (0,1%).

Украинският Генщаб: 300 вагнеровци със СПИН и сифилис са докарани в болница в Луганск

Реалната заболеваемост

Авторите на изследването отбелязват, че реалната заболеваемост сред руските военни може да е значително по-висока. Това говори за "проблеми в системата за диагностициране, регистрацията и отчета на ХИВ-инфекциите" в условията на "СВО" (специална военна операция - гнусното име, което режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин налага), отбелязват авторите на статията. 

Още: Болните от СПИН в Русия остават без лекарства

Снимка: iStock

Неустойчива

Те допълват, че по данни от 2022-2023 г. "обстановката, свързана с ХИВ-инфекциите във въоръжените сили на РФ се е влошила и се характеризира като неустойчива." Основната причина за това е, че в руската армия са попаднали хора, които не са преминали тестове за ХИВ, когато са ги наемали за военна служба по договор, макар това да противоречи на официалните правила.

Фалшиви справки

Установени са и случаи, в които (авторите на изследването не разкриват техния брой) сключилите договор с армията са предоставяли фалшиви справки за липсата на ХИВ инфекцията, макар да са имали диагнозата и да регистрирани като заразени. Тези хора са сключвали договор с руското военно министерство и са получавали съответното заплащане. След провеждането на военно-лекарската комисия са се уволнявали. Кога точно е било разкрито, че са носители на ХИВ и колко на брой са случаите - не се уточнява. 

Обратно на фронта

Авторите на изследването твърдят, че е не е уредена обмяната на информация между руското военно министерство и здравното ведомство. По техни данни на 60% от повторно призованите военнослужещи по договор вече са били регистрирани в СПИН-центровете, т.е. не са се заразили по време на военната си служба. Особено остро стои проблемът с комуникацията между министерствата по време на мобилизацията, когато  започва масовото набиране на хора, отбелязват още авторите на проучването. 

Всеки трети регион в Русия е в последния стадий от епидемията на СПИН

Причината

Резкият ръст на броя на заразяванията с ХИВ може да се дължи на многократното използване на еднократни спринцовки на фронта. Остава и въпросът за набавянето на статистически данни по какъв начин ХИВ се предава сред военните (да не забравяме, че един от начините за предаване на ХИВ е по полов път). По информация на ХИВ регистъра сред военнослужещите "за многогодишен период" (какъв именно не се уточнява) са регистрирани единични случаи на предаването на инфекцията заради употребата на наркотици или хомосексуална връзка. Това не съвпада с начините, по които ХИВ се предава сред гражданското население на Русия

Не и хомосексуална връзка

Авторите на изследването обясняват това с факта, че информация за заразяването се дава само лично от носителя на ХИВ без да се правят допълнителни разследвания и проверки. По този начин предаването на вируса на СПИН чрез хомосексуална връзка изобщо не се разглежда като възможна причина за заразяване. 

Още: Глобиха с 1 милион рубли руски телевизионен канал за гей пропаганда

Репутационни загуби

Военното министерство на Русия се притеснява и от "възможните репутационни загуби за Министерството на отбраната в случай на разпространяването на съответната информация от НПО и/или чуждестранни агенти."

Снимка: iStock

ХИВ и в окупираните територии

Военните лекари отбелязват и ръст на ХИВ в някои от окупираните територии на Украйна, например в Херсонска област (не се уточнява дали става въпрос само за окупираната част или регионът като цяло).

От началото на войната ситуацията в Херсонска област се е влошила заради спирането на воденето на отчет на ХИВ-положителните пациенти (медицинските карти на тези пациенти са изгубени по време на отстъплението на руските военни), отбелязват авторите на статията. Те посочват като възможна причина и засилената миграция на населението от единия бряг на Днепър на другия - по този начин на пациентите с ХИВ в Херсонска област не са били осигурени антиретровирусни препарати, признават руските военни лекари. 

ООН постави Русия сред първите 5 страни по най-бързо разпространение на СПИН, Москва нарече това провокация

Тестването дефакто е преустановено и се прави само на бременните, като се използват бързи тестове. Прогнозата е, че в Херсонска област ще бъдат установени 1000 случая повече годишно в продължение на няколко години. Очаква се и запазване на риска от заразяване с ХИВ в медицинските заведения в региона, а също и ръст при половото предаване на инфекцията. Лекарите молят "да се отчете" това при провеждането на мероприятия за профилактиката на ХИВ сред военните в региона. 

По-рано изданието информира, че руските военни често загиват на бойното поле от рани на ръцете и краката заради голяма кръвозагуби. Това се обяснява с "обективните трудности" на оперативната евакуация на ранените от бойното поле. 

Ръст в броя на починалите от СПИН в Русия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес