Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски ракети удариха поне 7 града в Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

15 ноември 2022, 17:43 часа

Серия от руски ракети порази най-малко 7 града в Украйна днес, 15 ноември, включително и столицата Киев. Това се случи в деня на срещата на върха на Г-20, провеждаща се на хиляди километри разстояние - в индонезийския Бали - където украинският президент Володимир Зеленски представи условията си пред Москва за мирни преговори.

Реклама

"Окупаторите изстреляха около 100 ракети Х-101 и Х-555 по територията на Украйна", съобщи говорителят на командването на Военновъздушните сили.

Според информация на Генералния щаб на украинската армия, при днешния масиран руски ракетен обстрел срещу Украйна са изстреляни над 90 ракети, като около 70 са крилати. Х-101 и H-555 са крилати ракети. Предварителните украински данни са, че украинската ПВО е прехванала и унищожила 73 руски ракети.

ОЩЕ: Нови взривове в Киев

В столицата на Украйна ракети поразиха 3 жилищни сгради, обяви Кирило Тимошенко - заместник-ръководител на офиса на украинския президент. Той каза, че в Киев "са засечени две попадения на руски ракети". "Вражеските оръжия са поразили жилищни сгради. Спасители и лекари вече работят на място", съобщи Тимошенко.

Най-малко половината население в столицата е останало без електричество, обяви кметът Виталий Кличко.

Той каза, че няколко ракети са били унищожени от системите за противовъздушна отбрана.

В североизточната част на Украйна също има взривове. Кметът на Харков Игор Терехов заяви, че руски ракети са поразили инфраструктурата на града.

"Поразено е съоръжение от критичната инфраструктура. Засега няма информация за жертви. Заради пораженията по съоръжението има проблеми с електрозахранването", написа той в Telegram. "Преустановено е движението на наземния електротранспорт и метрото. Енергетиците и комуналните работници правят всичко възможно, за да нормализират живота в Харков възможно най-скоро".

В централната област Полтава Дмитрий Ленин, началник на военната администрация, съобщи, че е имало удар в района на Кременчуг, но не даде повече подробности.

В родния град на Зеленски - Кривой рог, също е имало ракетни удари. "Останете в укритията", заяви в Telegram Олександър Вилкул, началник на военната администрация на града, намиращ се в южната част на Централна Украйна.

В другия край на страната - в северозападната част, град Ровно също е засегнат. "Всички служби са на място, работим. Засега няма пострадали", заяви Виталий Ковал - началник на военната администрация на областта.

В западния Лвов - близо до полската граница, ПВО-системите са започнали да работят, след като сирените за опасност са се задействали. Все още не е ясно дали ракети са ударили града. Жителите са призовани да се укрият в бомбоубежищата.

В северната област Суми, която граничи с Русия, ръководителят на регионалната военна администрация Дмитрий Живицки заяви, че "поради вражески нападения в град Суми и региона са въведени извънредни прекъсвания на електрозахранването".

Същият проблем има и в Житомир, административен център на едноименната област в Северна Украйна. Градът е напълно без електричество, съобщи кметът Серхий Сукхомлин.

Електрозахранването е спряло и в няколко селища в Молдова, предават местни медии, цитирани от беларуската опозиционна телевизия NEXTA в Twitter.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че руските нападения от вторник показват какво мисли Москва за евентуалните мирни преговори. "В момента руски ракети убиват хора и разрушават инфраструктура в цяла Украйна. Ето какво казва Русия по въпроса за мирните преговори. Престанете да предлагате на Украйна да приеме руските ултиматуми! Този терор може да бъде спрян само със силата на нашите оръжия и принципи", заяви Кулеба в Twitter.

По-рано във вторник украинският президент Володимир Зелески изложи мирен план от 10 точки за прекратяване на руската инвазия в Украйна във видеообръщение към лидерите на Г-20 в Бали, Индонезия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес