Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски прокурори поискаха до 24 години затвор за украински военнопленници от "Азов"

21 август 2024, 18:00 часа • 2435 прочитания

В Ростовския военен съд прокуратурата поиска присъди до 24 години затвор за украински военнопленници.

Искат се тежки присъди

Става въпрос за 24 военнопленници, които в момента се намират в следствен изолатор СИЗО-5 в Ростов на Дон. Руската прокуратура е поискала от 16 до 19 години в наказателна колония с общ режим за девет жени, повечето от които са готвачки от полк "Азов". За мъжете пък е поискан от 16 до 24 години затвор в наказателна колония със строг режим.

Още: "Азов" показаха новия си роботизиран дрон: За руснаците става горещо (ВИДЕО и СНИМКИ)

Те са обвинени в действия, насочени към насилствено завземане на властта, участие в дейността на "терористична организация" и преминаване на обучение с цел извършване на терористична дейност, съобщи независимата медия "Медиазона".

Държавното обвинение смята, че е доказано, че всички обвиняеми са изразявали „негативно отношение към рускоезичното население“, а също така са имали „проукраински радикални възгледи“.

Още: Украински пленник почина в руски арест, дъщеря му го разпозна на СНИМКИ

Сред обвинените има защитници на "Азовстал"

Всички 24 украинци са служили в "Азов" по различно време. Някои от тях са участвали в отбраната на Мариупол и "Азовстал" - последната крепост на украинските защитници в разрушения от руските окупатори град в Донецка област.

Други вече са напуснали службата по време на руското нахлуване - те са били задържани у дома или по време на т.нар. филтрация.

Първоначално наказателното дело е образувано на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) - обвиняемите са се намирали в следствения арест в Донецк. След няколко съдебни заседания делото е пренасочено към Ростов на Дон.

Още: Годишнина от руското престъпление в Еленовка: "Бяха оставени да умрат и тези, които можеха да бъдат спасени" (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес