Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски патрулен кораб е потънал край Крим: Украински партизани го показаха (СНИМКИ)

18 януари 2024, 11:26 часа
Реклама

Руски патрулен кораб от проект "Тарантул" е потънал край Севастопол на окупирания полуостров Крим. Новината съобщи военното партизанско движение "АТЕШ", действащо в окупираните от Русия украински територии (създадено е от украинци и кримски татари през 2022 г.). 

По време на разузнаване на кораби в Севастопол агенти на "АТЕШ" откриват потънал граничен патрулен кораб от Проект 205П ("Тарантул"). Мястото е кеят на залива Графская, пишат от движението в "Телеграм" и добавят точните координати.

Още: "Който контролира Крим, ще спечели войната": Пенсиониран генерал с рецепта за Украйна

Как е потънал корабът?

По думите им - вероятно плавателният съд е потънал по време на атака с морски дронове срещу военни обекти на руснаците преди няколко седмици.

"Руснаците загубиха още едно важно оръжие в Черно море, за което поздравяваме всички. Постепенно ще изгоним окупационната армия от украинските територии и ще възстановим справедливостта", заявиха от "АТЕШ".

Още: Показно: Как се унищожава руски десантен кораб (ВИДЕО)

Откраднат кораб

От движението добавят, че корабът е бил откраднат от окупаторите през 2014 г. Той е бил активно използван от тях за бойни цели.

"АТЕШ" показаха и плавателния съд на снимка от 2012 г. от украинския сайт Sevastopol.ua.

Съветското обозначение на проект 205П "Тарантул" не трябва да се бърка с корветата от клас "Тарантул". Катерите от 205П са патрулни катери за борба с подводници - модифицирана версия на ракетния катер от клас "Оса". Те са от клас "Стенка", както ги нарича НАТО.

Коментар от Русия за съдбата на плавателния съд няма - нито от инсталирания за губернатор на Крим Сергей Аксьонов, нито от официалната власт в Москва.

Още: Благодаря на нашите ВВС, че попълниха Руския подводен черноморски флот с още 1 кораб

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес